Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον περασμένο μήνα, δύο ντετέκτιβ εμφανίστηκαν στο σπίτι της Νικία Μόργκαν στο Long Island. Ο γιος της, Δάντης, της τηλεφώνησε ενώ ήταν στη δουλειά. «Είναι εδώ για τη γιαγιά», είπε. Πριν από 20 χρόνια, η Ντόροθι Μόργκαν, η μητέρα της Νικία, εξαφανίστηκε στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων που κατέρρευσαν, μαζί με τα περίπου 3.000 θύματα το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εργαζόταν ως μεσίτρια στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Χωρίς λείψανα, η κόρη της δεν μπόρεσε ποτέ να της προσφέρει την κατάλληλη ταφή. Αλλά τώρα οι ντετέκτιβ είχαν να ανακοινώσουν την είδηση ότι ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης είχε εντοπίσει τη σορό της αδικοχαμένης μητέρας της χάρη στο DNA που είχε προσφέρει για δοκιμές. «Δεν ήξερα ότι προσπαθούσαν ακόμα να βρουν σορούς έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, ότι ήταν κάτι που βρισκόταν σε εξέλιξη», δήλωσε ο Νικία Μόργκαν, 44 ετών, γραμματέας. 

https://www.instagram.com/p/CTrHyJcqAIY/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Για 20 χρόνια, το γραφείο του ιατροδικαστή διεξάγει αθόρυβα τη μεγαλύτερη έρευνα αγνοουμένων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στις ΗΠΑ - δοκιμάζοντας και επανεξετάζοντας τα 22.000 μέλη σώματος που ανακτήθηκαν με ενδελέχεια από τα συντρίμμια μετά τις επιθέσεις. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν πάνω από τον τεράστιο κατάλογο άγνωστης προέλευσης λειψάνων για γενετική σύνδεση με τα 1.106 θύματα - περίπου το 40% του αριθμού των νεκρών στο έδαφος - που είναι ακόμα χωρίς ταυτοποίηση, έτσι ώστε οι οικογένειές τους να μπορούν να περισυλλέξουν τα λείψανα για μια σωστή ταφή.

Όπως και οι συγγενείς των άλλων θυμάτων, η κυρία Μόργκαν είχε υποβάλει δείγμα από το DNA της μητέρας της πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, τόσα πολλά χρόνια πριν που δεν θυμάται καν τι δείγμα έδωσε.  Αλλά μέσω της νέας τεχνολογίας, το γραφείο ιατροδικαστή ταίριαξε το δείγμα της με ένα μικροσκοπικό θραύσμα οστού που βρέθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες λείψανα. Η μητέρα της έγινε το 1.646ο θύμα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που αναγνωρίστηκε μέσω τεστ DNA. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο 1.647ος ταυτοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα: Ενας άντρας του οποίου το όνομα δεν κυκλοφόρησε, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του.

Ήταν οι πρώτες επιτυχείς ταυτοποιήσεις εδώ και δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι πλέον πραγματοποιούνται το πολύ 2 σωστές ταυτοποιήσεις τον χρόνο, σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν από τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πολλά λείψανα που ανακτήθηκαν από το μηδέν αφανίστηκαν στα φλεγόμενα ερείπια και ως εκ τούτου υπήρχαν ελάχιστες ποσότητες DNA για να ερευνηθούν. Μέχρι το 2005, με το πρακτορείο να απογοητεύεται από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες, οι αξιωματούχοι είπαν στις οικογένειες ότι διακόπτουν τις εργασίες για το έργο επειδή απλώς δεν ταιριάζουν πλέον με την τρέχουσα ιατροδικαστική τεχνολογία DNA. Τον ίδιο χρόνο βέβαια ξεκίνησαν οι έρευνες με πιο εξελιγμένες τεχνικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ορισμένα θύματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ επειδή αποτεφρώθηκαν πλήρως και οι οικογένειες σχεδόν 100 θυμάτων αρνήθηκαν να υποβάλουν δείγμα ή πρόσφεραν ένα με πολύ λίγο DNA για αντιστοίχιση.

Η διαδικασία ταυτοποίησης είναι κουραστική και επαναλαμβανόμενη, οπότε σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει επιτυχής ταυτοποίηση, προκαλείται ενθουσιασμός στο εργαστήριο και «ανανεώνεται η ενέργεια στην ομάδα», όπως δήλωσε ο Mark Desire, βοηθός διευθυντή ιατροδικαστικής βιολογίας της υπηρεσίας. Ο οργανισμός συνεχίζει να παρακολουθεί την Ημέρα της Οικογένειας κάθε 10 Σεπτεμβρίου και προσφέρει στους οικείους των θυμάτων ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση των ερευνών DNA.  Η αναμονή των λειψάνων από τον ιατροδικαστή είναι «μια οδυνηρή δοκιμασία για τις οικογένειες», δήλωσε η Rosemary Cain, από το Massapequa της Νέας Υόρκης, η οποία το 2002 παρέλαβε τα ταυτοποιημένα λείψανα του γιου της George Cain, ενός 35χρονου πυροσβέστη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA