Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πτώση των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όπως φοβούνταν αρκετοί επιστήμονες, θα επηρέαζε και την υγεία των επιζώντων της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή του Κάτω Μανχάταν. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, δομικά υλικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και έπιπλα κονιορτοποιήθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή. Όλα αυτά τα εισέπνεαν για μήνες διασώστες, εθελοντές, αλλά και απλοί πολίτες. Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο στη Νέα Υόρκη ότι πολλοί κάτοικοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκείνης της μαύρης περιόδου. Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Στους πέντε μήνες μετά τις επιθέσεις, η σκόνη από τα κονιορτοποιημένα κτίρια συνέχισε να πνίγει την ατμόσφαιρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πλέον, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης αναφέρουν συμπτώματα αναπνευστικών ασθενειών. Από τότε που άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ασθενείς από την 11η Σεπτεμβρίου, έχουν προκύψει διάφορα προγράμματα υγείας για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στην υγεία τους. Το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο παρέχει δοκιμές και θεραπεία στους επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου ενοποίησε πολλά με τον καθοριστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2011. Στην ουσία νομιμοποίησε το γεγονός ότι όντως πεθαίνει κόσμος από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και γι' αυτό απαιτείται μέριμνα. 

Από τον Δεκέμβριο του 2017, τα συνηθισμένα προβλήματα υγείας που πιστοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ήταν η ρινοκολπίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), το άσθμα, η αϋπνία, ο καρκίνος, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η αναπνευστική νόσος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κατάθλιψη και οι κρίσεις άγχους και πανικού. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι ήταν ο καρκίνος του δέρματος και ο προστάτης.

11 Σεπτεμβρίου 2001:  Περισσότεροι οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση

Στα 20 χρόνια που πέρασαν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, περισσότερες από 67.000 αιτήσεις για αποζημίωση κατατέθηκαν στο αμερικανικό κράτος, εκ των οποίων 3.900 αφορούσαν στον θάνατο ανθρώπων που δεν έχασαν τη ζωή τους από αυτά καθεαυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου δείχνουν πως περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με τα θύματα της τριπλής τρομοκρατικής επίθεσης (στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο). «Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ατόμων, των οποίων ο θάνατος φαίνεται να σχετίζεται με κάποια ασθένεια που συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των ανθρώπων που πέθαναν ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου», σημείωσε η Ρούπα Μπατατσάρια, υπεύθυνη του ταμείου αποζημιώσεων.

Πτώση Δίδυμων Πύργων: Περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις

Μάλιστα, το 2019, αποφασίστηκε η παράταση λειτουργίας του ταμείου ως το 2090. Ακόμη και σήμερα, οι αιτήσεις για αποζημίωση είναι εκατοντάδες. Μόνο το 2021, 900 νέα αιτήματα κατατίθενται κάθε μήνα για ασθένειες που σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση. «Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου συνεχίζεται» σχολίασε η υπεύθυνη του ταμείου. Ως σήμερα, περισσότερες από 41.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν και έλαβαν κάποια αποζημίωση, εκ των οποίων 2.132 που αφορούσαν σε άτομα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Συνολικά το ταμείο έχει χορηγήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA