Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μπάιντεν, Τζόνσον κι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας θα κάνουν «κοινή ανακοίνωση» για «θέμα εθνικής ασφάλειας»

Οπως αναφέρει το Politico, η «τριαρχία» θέλει να βάλει φρένο στην κινεζική επέλαση και σ' αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μια νέα συμφωνία των ΗΠΑ με την Βρετανία και την Αυστραλία, με βάση την οποία οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες

Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσαν απόψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση, στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Οπως αναφέρει το Politico, η «τριαρχία» θέλει να βάλει φρένο στην κινεζική επέλαση και σ' αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μια νέα συμφωνία των ΗΠΑ με την Βρετανία και την Αυστραλία, με βάση την οποία οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες. Οι ηγέτες των προαναφερθέντων χωρών επιχειρούν να ανακόψουν τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας.

Τις πληροφορίες μετέφερε στο Politico αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και σύμφωνα με αυτές, η νεοσύστατη αυτή ομάδα θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AUUKUS (σ.σ. προκύπτει από τα Australia, UK, USA).

Σύμφωνα με το Politico η αυστραλιανή εφημερίδα Financial Review ανέφερε ότι η Καμπέρα θα εγκαταλείψει τη συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο. Μια νέα κατηγορία υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια θα έδινε στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής στρατιωτικής επέκτασης.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θέσει τα θεμέλια προ καιρού για τη συνεργασία τους στα πυρηνικά προγράμματα των υποβρυχίων, μοιράζοντας την τεχνολογία σε διάφορες κατηγορίες πλοίων. Η άνοδος της Αυστραλίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στην αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να λειτουργούν μαζί υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και να προσθέσει μια ισχυρή συμμαχική γροθιά στην περιοχή που αυτή τη στιγμή λείπει και «παίζει» μόνη της η Κίνα.

Το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του ένα αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο και οι δυνάμεις του γίνονται όλο και πιο επιθετικές, καθώς πλέουν ναυτικά πλοία κοντά στα ιαπωνικά και αμερικανικά ύδατα τις τελευταίες ημέρες. Είναι μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της στον Ινδο-Ειρηνικό και να διεκδικήσει αμφισβητούμενες περιοχές. Οπως αναφέρει το Πεκίνο το ψυχροπολεμικό κλίμα καλά κρατεί κι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μπόρις Τζόνσον #Τζο Μπάιντεν #ΗΠΑ #Μεγάλη Βρετανία #Αυστραλία