Μενού
  • Α-
  • Α+

Φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο από την κατάρρευση της κινεζικής εταιρείας κολοσσού Evergrande η οποία είναι η νο. 2 εταιρεία ακινήτων στη χώρα, εκφράζουν οι αρχές, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μια νέα «Lehman Brothers». Bλέποντας την υπό κατάρρευση εταιρεία-κολοσσό στην Κίνα, οι αγορές ανησυχούν ιδιαίτερα.

Διαβάστε ακόμη: Κίνα - AUKUS: Το Πεκίνο βλέπει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» στο σύμφωνο ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την εταιρεία Evergrande και αναφέρει ότι θα επηρεαστούν πάρα πολλοί τομείς, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και πολλές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει τεράστια ποσά στην εταιρεία.  Ανάμεσα στις τράπεζες αυτές, συγκαταλέγονται και ευρωπαϊκές και αμερικανικές, καθώς και επιχειρήσεις σε αυτές τις ηπείρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το συνολικό χρέος της εταιρείας είναι 302 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το χρέος της εταιρείας στις τράπεζες αγγίζει τα 75 δισ. ευρώ. 

Evergrade: Πώς ξεκίνησε η κατάρρευση 

Το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή της νομοθεσίας στην Κίνα, όπου πλέον προβλέπεται ότι τα ακίνητα μπορούν να πωλούνται μόνο όταν έχουν κατασκευαστεί, όρος που ανοίγει «τρύπα» στην Evergrande, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοικίες. Σύμφωνα με το νέο νόμο, δεν μπορεί να πουλήσει τις υπό κατασκευή κατοικίες, που σημαίνει ότι αντίστοιχα δεν μπορεί να εισπράξει 170 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας απλήρωτους κατ' επέκταση τους προμηθευτές της.  Η εταιρεία απασχολεί 200.000 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα εξαρτώνται από συνεργασίες μαζί της περίπου 3,8 εκατομμύρια άτομα.

Η παρέμβαση της κινεζικής ηγεσίας είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα αν η αναδιάρθρωση του χρέους της Evergrande (που σχεδιάζει μεταξύ άλλων η Houlihan Lokey, γνωστή από τη Lehman Brothers) δεν τελεσφορήσει. Ηδη οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της επαρχίας Γκουαντόνγκ έχουν στείλει συμβούλους για την «ακτινογράφηση» της εταιρείας, με υπόδειξη της κεντρικής ηγεσίας. Το μήνυμα είναι σαφές: το Πεκίνο δεν θα αφήσει την Evergrande να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο και τελικά σε Lehman Brothers της Κίνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA