Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γροιλανδία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κέντρου κλιματικής έρευνας

Τις πρώτες φωτογραφίες του Ilulissat Icefjord Centre, κέντρου κλιματικής έρευνας στην ακτή της Γροιλανδίας, έδωσε στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter

Γροιλανδία (Πηγή: Pixabay)
Γροιλανδία (Πηγή: Pixabay)

Τις πρώτες φωτογραφίες του Ilulissat Icefjord Centre, κέντρου κλιματικής έρευνας στην ακτή της Γροιλανδίας, έδωσε στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter. Βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου και θα λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και εκθέσεων για την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Γροιλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία το βορειότερο νησί του πλανήτη

«Το Icefjord Centre προσφέρει ένα καταφύγιο μέσα στο εντυπωσιακό τοπίο και στόχος του είναι να γίνει ένα φυσικό σημείο συνάντησης από το οποίο μπορεί κανείς να έχει εμπειρία της απέραντης, σε μη ανθρώπινη κλίμακα, άγριας φύσης της Αρκτικής, της μετάβασης από τη σκοτεινιά στο φως και αντιστρόφως, του ήλιου του μεσονυκτίου και του χορού στον ουρανό από το βόρειο σέλας» είπε η Δανέζα αρχιτεκτόνισσα Dorte Mandrup, η οποία παρομοίασε τη μορφή του αρχιτεκτονήματος με «μια κουκουβάγια του χιονιού που διασχίζει, πετώντας, το τοπίο».

Οι εσωτερικοί χώροι είναι περικλεισμένοι από υαλοπίνακες και υπάρχουν και χώροι ανοικτοί, προστατευμένοι από τη στέγη. Στόχος είναι να έχουν οι επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν σε όλο το εύρος τους τις εντυπωσιακές συνθήκες φυσικού φωτός στη Γροιλανδία. «Στη Γροιλανδία, έχεις μόνο ηλιόφως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον χειμώνα είναι πολύ σκοτεινά, αλλά έχεις την αντανάκλαση από το χιόνι και το έδαφος. Το καλοκαίρι, το χρώμα του φωτός είναι πολύ διαφορετικό· έχεις μπλε φως από τη μια πλευρά και ένα πολύ κοκκινωπό φως από την άλλη πλευρά. Ευελπιστούμε ότι θα το βιώσετε αυτό καθώς θα κινείστε μέσα στο κτήριο», είχε πει η Mandrup την περίοδο υλοποίησης του πρότζεκτ.

Το Ilulissat Icefjord Centre υποδέχεται πλέον κοινό, με έναν χώρο εκθέσεων, μια αίθουσα κινηματογράφου, εγκαταστάσεις έρευνας και εκπαίδευσης, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Η έκθεση, την οποία σχεδίασε το στούντιο JAC Studios, παρουσιάζει αρχαιολογικά ευρήματα και φιλμ μέσα σε υάλινα πρίσματα τα οποία σχεδιάστηκαν ώστε να μιμούνται τα κομμάτια πάγου που λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αποκολλώνται και «σαλπάρουν» στη θάλασσα.

Το γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter έχει ήδη ολοκληρώσει το με αχυροσκεπή Wadden Sea Centre και το γωνιώδες Ama'r Children's Culture House – και τα δύο στη Δανία – και έχει επίσης σχεδιάσει ένα παρατηρητήριο φαλαινών για τη βόρεια ακτή της Νορβηγίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Γροιλανδία

Best of Internet