Μενού
  • Α-
  • Α+

Σάλος και οργή επικράτησαν στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το Παρίσι έκανε γνωστό από το απόγευμα της Πέμπτης, ότι δεν ήξερε τίποτα για τη συμφωνία. H Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιδράσεις και από το Πεκίνο, που επικοινώνησε με τη Νέα Ζηλανδία για να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Το γεγονός ότι το Παρίσι μένει εκτός «διπλωματικού παιχνιδιού» και δεν αποτελεί μια από τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την εξιδεικευμένη τεχνολογία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, οδήγησε στη χάραξη πολιτικής αντιποίνων. Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ναυτικού της Γαλλίας, που ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τους εορτασμούς που γίνονται για τη συμβολή του Παρισιού στη μάχη των ΗΠΑ για ανεξαρτησία, το 1781, θα επιστρέψει στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί σαφώς ενέργεια αντίδρασης. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

AUKUS: Η οργισμένη αντίδραση της Κίνας 

Το Πεκίνο κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τη Νέα Ζηλάνδία, ώστε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό Ωκεανό (CPTTP), μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως μοχλός των ΗΠΑ προκειμένου να εδραιώσουν την εμπορική και οικονομικοπολιτική τους επιρροή στην περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπός της συμφωνίας το 2016, που έφερε αρχικά το όνομα TTP, ήταν να τεθεί μια οικονομική τροχοπέδη στην ολοένα και αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πως θα είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που θα θέσουν τους κανόνες εμπορίου στην περιοχή.

Το Πεκίνο μίλησε για όξυνση του κλίματος έντασης και ψυχροπολεμική νοοτροπία. Ακόμη, τόνισε ότι τρεις χώρες στρέφονται κατά των ίδιων τους των συμφερόντων. Η συμμαχία Aukus, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ίσως η πιο σημαντική ρύθμιση για την ασφαλεία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι η Αυστραλία θα γίνει το έβδομο έθνος στον κόσμο που θα λειτουργεί με πυρηνικά υποβρύχια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA