Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γαλλία άρχισε να αμφιβάλλει σχετικά με τη δέσμευση της Αυστραλίας σε μια παραγγελία για υποβρύχια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο και ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε μονάχα από την Καμπέρα γραπτώς, αναφορικά με την κατάρρευση της συμφωνίας, ώρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία της AUKUS, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε καμία νύξη περί ακύρωσης του συμβολαίου, όταν ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στο Παρίσι, στα μέσα Ιουνίου, λίγο μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 στη Βρετανία.

«Αρχίσαμε να ακούμε φωνές σχετικά με προβληματισμούς εκ μέρους της Αυστραλίας σχετικά με την εκτέλεση του συμβολαίου από τον Ιούνιο», είπε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος του Ελιζέ. Η Αυστραλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ακυρώσει μια παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, προκειμένου να αποκτήσει τουλάχιστον 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας, αφότου σύναψε μια συμφωνία ασφαλείας με τις χώρες αυτές, υπό το όνομα AUKUS.

Η κίνηση της Καμπέρα εξόργισε το Παρίσι, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση, για την οποία αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις συμμαχίες των ΗΠΑ με τη Γαλλία και την Ευρώπη. Η Γαλλία συζήτησε το συμβόλαιο για τα υποβρύχια με τους συμμάχους της στη Σύνοδο της G7, είπε ο αξιωματούχος. Η Αυστραλία δεν είναι μέλος της G7, όμως είχε προσκληθεί από τη Βρετανία.

Στις 15 Ιουνίου, όταν ο Μακρόν έκανε δεκτό τον Μόρισον για δείπνο, ο Μόρισον εξέθεσε τους προβληματισμούς της Αυστραλίας, όμως δεν διατυπώθηκε κανένας υπαινιγμός ότι η χώρα του σκεφτόταν να ακυρώσει το συμβόλαιο, τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Ο Μόρισον δεν είπε τίποτα που να το υπαινίσσει αυτό και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία. Ο πρόεδρος έγραψε αργότερα μια εκτενή επιστολή στον Μόρισον ανταποκρινόμενος στους προβληματισμούς του», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Για μήνες, η Αυστραλία είχε θέμα σχετικά με την ημερομηνία παράδοσης και το κόστος του σχεδίου, όμως δεν είναι σαφές ποιους προβληματισμούς εξέθεσε ο Μόρισον στον Μακρόν. Ένας δεύτερος αξιωματούχος του Ελιζέ είπε πως η Καμπέρα δεν είχε ούτε μία φορά αναφέρει πως εξέταζε μια εναλλακτική στη συμφωνία με τη Γαλλία. Η Γαλλία αναζήτησε απαντήσεις από τις ΗΠΑ, όμως δεν έλαβε καμία, είπε ο πρώτος αξιωματούχος. Ο Μόρισον ενημέρωσε γραπτώς τον Μακρόν ότι η συμφωνία έχει ακυρωθεί, πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA