ΔΙΕΘΝΗ
20/09/2021 20:09

AUKUS - Αντιδρά και η ΕΕ: «Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία»

Η πρώτη αντίδραση από Ευρωπαϊκή Ενωση για την AUKUS είναι γεγονός με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
AUKUS - Αντιδρά και η ΕΕ: «Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία»
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία. «Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ AUKUS ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ