Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλη μια κτηνωδία σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή των Νήσων Φερόε, καθώς έπειτα από τη σφαγή των 1.428 δελφινιών πριν από περίπου δύο εβδομάδες, άλλα 52 θηλαστικά θανατώθηκαν μαζικά στο πλαίσιο ενός αιματηρού «παραδοσιακού εθίμου» (Grindadrap) και το χειρότερο είναι ότι μεγάλη ευθύνη σε αυτό φέρει το τοπικό «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας»! 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα δελφίνια επρόκειτο να καταγραφούν και να απελευθερωθούν, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, ωστόσο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Νήσων Φερόε δήλωσε ότι «δεν διέθετε αρκετό προσωπικό για να πραγματοποιήσει την καταγραφή και τη σήμανση» με αποτέλεσμα να μην αφήσει τα δελφίνια να φύγουν ξανά προς τον ωκεανό.

Έτσι, αντί να αφήσουν τα δελφίνια να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, έδωσαν την ευκαιρία σε φαλαινοθήρες να τα σφάξουν σε μια παραλία που είχε πρόσφατα αδειοδοτηθεί για τη θανάτωση θαλάσσιων θηλαστικών και παρέμενε αχρησιμοποίητη επί 40 χρόνια.

Η ακτιβίστρια Βαλεντίνα Κραστ από την ομάδα προστασίας θαλάσσιας ζωής, «Sea Shepherd», είπε ότι οι σφαγές αυτές ήταν «ασυγχώρητες». «Προφανώς το τελευταίο κυνήγι δελφινιών και η κριτική που ακολούθησε δεν τους έκανε να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους», είπε  αναφερόμενη και στην προηγούμενη μαζική εκτέλεση των 1.428 δελφινιών.

«Αρχικά επρόκειτο για ένα ερευνητικό πρόγραμμα, στη διάρκεια του οποίου παρακολουθούσαν τα δελφίνια και την πορεία τους, αλλά επειδή δεν είχαν αρκετό κόσμο για να κάνουν την καταγραφή και τη σήμανση, αποφάσισαν να τα σκοτώσουν. Θα μπορούσαν να τα είχαν οδηγήσει στη θάλασσα», συνέχισε η ακτιβίστρια

Το Grindadrap χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, όταν οι Βίκινγκς άρχισαν να εγκαθίστανται σε νησιά του Βόρειου Ατλαντικού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA