Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα τεράστιο δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ ανάμεσα σε Κίνα, Αμερική και Καναδά, έφτασε στο τέλος του! Η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, αναχώρησε από το Βανκούβερ, όπου κρατούνταν επί σχεδόν 3 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, με την κατηγορία «απόκρυψης της αλήθειας», «ψευδών δηλώσεων» και «τραπεζικής απάτης», σχετικά με «τις δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν» (χώρα που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις) στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στέλεχος της τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Η αναχώρηση της Μενγκ για την Κίνα κατέστη εφικτή έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Huawei. Η δεύτερη στην ιεραρχία του κινεζικού κολοσσού παραδέχθηκε, βάσει των όρων της συμφωνίας, ότι δεν παρείχε βοήθεια στις έρευνες των Αρχών και σε αντάλλαγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος της την 1η Δεκεμβρίου 2022 (τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή της). Παράλληλα η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Οτάβα να απελευθερώσει τη Μεγνκ και υπαναχώρησε από το αίτημα για την έκδοσή της.

Μενγκ Ουάνγκζου: «Ανατράπηκε η ζωή μου - Ευχαριστώ την κινεζική κυβέρνηση»

Αυτά «τα τρία τελευταία χρόνια η ζωή μου ανατράπηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η 49χρονη Μενγκ, που έχει ονομαστεί «η πριγκίπισσα» της Huawei και η οποία πάντα αρνούνταν τις κατηγορίες που της απέδιδαν. Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ, η κόρη του επικεφαλής της Huawei δήλωσε «αθώα» προτού ο δικαστής αποφασίσει να την αφήσει ελεύθερη, τερματίζοντας τη διαδικασία έκδοσής της στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια η Μενγκ αναχώρησε με προορισμό τη Σεντζέν. Από το αεροπλάνο ανήρτησε ένα μήνυμα στα κινεζικά μέσα δικτύωσης στο οποίο ευχαριστούσε «το κόμμα και την κυβέρνηση». «Αυτή η απόχρωση του λαμπερού, κινεζικού κόκκινου (…) με οδηγεί στον μακρύ δρόμο της επιστροφής», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο ελευθέρωσε τους δύο Καναδούς

Στο ίδιο πλαίσιο, ελεύθεροι αφέθηκαν και ο πρώην διπλωμάτης, Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας, Μάικλ Σπέιβορ, έπειτα από χρόνια που τελούσαν υπό κράτηση στην Κίνα. Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, βαθαίνοντας την άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Οτάβα και στο Πεκίνο

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την απελευθέρωση των «δύο Μάικλ», όπως τους αποκαλούν στον Καναδά, από την φυλακή στην Κίνα όπου κρατούνταν: «Το αεροσκάφος που μεταφέρει τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ εγκατέλειψε τον κινεζικό εναέριο χώρο και βρίσκεται εν πτήσει προς τον Καναδά», ανέφερε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως. Ωστόσο ο Καναδός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους, διότι «πρόκειται για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να φτάσουν στον Καναδά το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Στην Ουάσινγκτον θεωρούν τη Huawei κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κατά της κινεζικής Huawei, σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο: «Η κυβέρνηση θα ενεργοποιηθεί περαιτέρω κατά της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Huawei, αν αυτό κριθεί αναγκαίο». Αυτό προκύπτει από την πίεση που ασκούν Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου για την πραγματοποίηση περισσότερων βημάτων.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Huawei αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας σε μία σειρά ζητημάτων και ασκεί έντονες πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της αναφερόμενης κινεζικής εταιρίας στα δίκτυα επόμενης γενιάς της τεχνολογίας 5G. Οι ΗΠΑ επικαλούνται τις σχέσεις της Huawei με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι οι σχέσεις αυτές καθιστούν την Huawei ευάλωτη «στην άσκηση πιέσεων από την κινεζική κυβέρνηση, για τη συμμετοχή της σε κατασκοπεία». Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ραϊμόντο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA