Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα πραγματικά κομφούζιο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την προμήθεια καυσίμων στη Βρετανία! Οι ουρές χιλιομέτρων έξω από πρατήρια που αποφάσισαν την επιβολή δελτίου καυσίμων έως 30 λιρών ανά πελάτη. Την ίδια ώρα, πολλά βενζινάδικα σε διάφορες περιοχές έχουν βάλει προσωρινό «λουκέτο», λόγω των προβλημάτων παράδοσης από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, σπέρνοντας τον πανικό στον κόσμο. «Θέλω απλά να γεμίσω για να πάω για δουλειά. Ο κόσμος γεμίζει μπιτόνια, είναι γελοίο», δήλωσε ο Μάικ Ντέιβι, ένας οδηγός ηλικίας 56 ετών, που περίμενε για πάνω από μισή ώρα προκειμένου να βάλει βενζίνη σε έναν πρατήριο καυσίμων στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» στους υπουργούς του για να χαλαρώσουν τους κανόνες μετανάστευσης και να χορηγηθεί βίζα σε 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών. Επιπλέον, η κυβέρνηση αν και επιμένει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, κινητοποιεί και τον στρατό για να συνδράμει τους οδηγούς φορτηγών να διοχετεύσουν καύσιμα. Χαρακτηριστικά, η BP έκλεισε προσωρινά κάποια από τα 1.200 πρατήριά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω έλλειψης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, ενώ η Esso της ExxonMobil είπε ότι επηρεάστηκε μικρός αριθμός από τα 200 σημεία λιανικής της Tesco Alliance.

Πανδημία και Brexit οι... ένοχοι

Διπλή είναι η αιτία του προβλήματος προμήθειας καυσίμων στη Βρετανία, καθώς από τη μία η πανδημία του κορονοΐού σε συνδυασμό με το Brexit, δημιούργησαν αυτό το εκρηκτικό κράμμα. Το Brexit είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί φορτηγών, οι περισσότεροι ξένοι, να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ ταυτόχρονα τα κέντρα εκπαίδευσης νέων οδηγών παρέμειναν κλειστά επί μήνες. Την ίδια ώρα, η είσοδος στη χώρα νέων οδηγών από την Ε.Ε περιπλέκεται επίσης από το Brexit, με τις διαδικασίες μετανάστευσης να είναι πλέον πιο χρονοβόρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρα, το Brexit και ο κορονοΐός δημιούργησαν στη χώρα έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων.

«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τομέας (εφοδιασμού) και λάβαμε μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας των οδηγών βαρέων οχημάτων, διευκολύνοντας τις διαδικασίες για τους νέους οδηγούς και αυξάνοντας τον αριθμό των εξετάσεων για άδειες οδήγησης», επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο φορέας που εκπροσωπεί το λιανεμπόριο στη Βρετανία επισήμανε ότι, αν δεν βρεθούν περισσότεροι οδηγοί μέσα σε 10 ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία έλλειψή τους, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη ενόψει των Χριστουγέννων. Κοινώς, η Βρετανία θα μείνει τον χειμώνα με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ χωρίς βενζίνη και θέρμανση!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA