Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα, που έχει «ξεσπάσει» εδώ και μέρες στα Κανάρια Νησιά, ανοίχτηκε μια τρίτη ρωγμή, στέλνοντας ένα φρέσκο ​​«ποτάμι» λάβας στην πλαγιά του βουνού. Οι ειδικοί κατέγραψαν οκτώ νέους σεισμούς μεγέθους 3,5 Ρίχτερ την Παρασκευή. 

Τώρα περιμένουν να δουν αν η λάβα από τη νέα ρωγμή - η οποία άνοιξε περίπου 400 μέτρα βόρεια της αρχικής - θα ενωθεί με την κύρια ροή από την περιοχή του ηφαιστείου Cumbre Vieja, που καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Κανάριων Νήσων χαρακτήρισε το τελευταίο άνοιγμα ως ένα νέο «επίκεντρο της έκρηξης», αλλά δεν έχουν υπάρξει νέες εντολές εκκένωσης από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι που ζουν στην παράκτια περιοχή έχουν προειδοποιηθεί να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Το Cumbre Vieja αποτελεί μέρος μιας σειράς ηφαιστείων, με τελευταία έκρηξη το 1971 και είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στα Κανάρια Νησιά. 

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για δυσκολίες στην αναπνοή και ερεθισμό σε μάτια και δέρμα λόγω της χημικής αντίδρασης που προκαλεί η λάβα που φτάνει στη θάλασσα. Οι ειδικοί παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα κατά μήκος της ακτογραμμής όπου το ηφαίστειο συναντά τον ωκεανό εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα τοξικών αερίων. Τα επίπεδα διοξειδίου του θείου στην περιοχή έχουν αυξηθεί αλλά δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, δήλωσε η κυβέρνηση της La Palma.

Μετά την έκρηξη στις 19 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι - ανάμεσά τους εκατοντάδες τουρίστες - έχουν απομακρυνθεί και τρία παράκτια χωριά εκκενώθηκαν εν αναμονή της λάβας που θα συναντήσει τη θάλασσα. Δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες. Οι εκρήξεις μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Live εικόνα από το ηφαίστειο: 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA