ΔΙΕΘΝΗ
05/10/2021 02:13

Facebook: Τι έφταιξε και προκλήθηκε το τεχνολογικό... κράχ

Οι πιθανότερες αιτίες αλλά και το σενάριο για δολιοφθορά που παραμένει και ενισχύεται απο τη μυστικοπάθεια του Facebook - Το μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει χωρίς να ξέρει κανείς αν ποτέ δοθεί απάντηση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Facebook: Τι έφταιξε και προκλήθηκε το τεχνολογικό... κράχ
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Για κάτι περισσότερο απο έξι ώρες σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης επέστρεψε σε μια κατάσταση περασμένων δεκαετιών, τότε που τα social media δεν υπήρχαν, ή τέλος πάντων δεν κυριαρχούσαν στις ζωές μας. Το Facebook κατέρρευσε συμπαρασύροντας και τα «αδερφάκια» του Instagram και Messenger. Η εταιρεία ζητούσε συγγνώμη μέσω... Twitter και η Wall Street έστελνε μήνυμα οικονομικού σεισμού στον Μαρκ Ζουκερμπεργκ. Τι έφταιξε, όμως, και υπήρξε αυτό το τεχνολογικό... κράχ; Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει. Ή και να γνωρίζει η μυστικοπάθεια της εταιρείας είναι τέτοια που δεν θα αφήσει τίποτα να διαρρεύσει. Τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας Κέντικ, τα προβλήματα ξεκίνησαν το πρωι (ώρα ΗΠΑ) όταν κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) της εταιρείας το οποίο ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον οι internet provider σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται την κίνηση και τα αιτήματα των χρηστών σχετικά με τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες που θέλουν να επισκεφτούν.

Το αποτέλεσμα της μεταβολής ήταν αν κάποιος ήθελε να πληκτρολογήσει στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάμβανε μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ήξερε πού να τον πάει!

Παράλληλα, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας krebsonsecurity.com είναι πως αυτή αυτή η μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP προήλθε μέσα από την εταιρεία καθώς τέτοιου τύπου αρχεία διαχειρίζονται εσωτερικά. Στο μεγάλο ερώτημα του αν είναι δολιοφθορά ή κάποιο μεγάλο λάθος απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει. Και ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
FACEBOOK TWITTER SOCIAL MEDIA
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ