Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαλλία: Καθηγητής δέχεται απειλές θανάτου με φωτογραφία του αποκεφαλισμένου καθηγητή - σύμβολο

Σάλο προκαλεί στη Γαλλία η είδηση ότι έναν χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πάτι, επειδή έδειξε στην τάξη του σκίτσα του Μωάμεθ, ένας ακόμη καθηγητής απειλήθηκε με θάνατο - Του έδειξε μάλιστα φωτογραφία του νεκρού καθηγητή-σύμβολο

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Ένας δάσκαλος στη νότια Γαλλία δέχτηκε απειλές θανάτου και μία εξ αυτών με την φωτογραφία του Σαμουέλ Πατί, του Γάλλου δασκάλου που αποκεφαλίστηκε από νεαρό τσετσένο ισλαμιστή, επειδή έδειξε στην τάξη του σκίτσα του Μωάμεθ. Την Δευτέρα, η εισαγγελία ανέφερε ότι δύο Γάλλοι καθηγητές στην περιοχή Aix-en-Provence έστειλαν απειλητικές επιστολές.

Ο ύποπτος είπε ότι η επίθεση στον 47χρονο καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας ήταν εκδίκηση για τον Πάτι που έδειχνε τα σκίτσα του στην τάξη του Προφήτη Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Στις 16 Οκτωβρίου 2020, ο Σαμουέλ Πατί, 47 ετών, μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε σε δρόμο κοντά στο κολέγιο Μπουά ντ' Ολν όπου δίδασκε, στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, μια ήσυχη πόλη στην περιφέρεια του Παρισιού, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του.

Η επίθεση είχε συγκλονίσει μια χώρα, η οποία είχε ήδη πληγεί από την αρχή της δεκαετίας από τζιχαντιστικές επιθέσεις, και είχε προκαλέσει θυελλώδεις συζητήσεις για την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, το λαϊκό χαρακτήρια του κράτους και το δικαίωμα στη βλασφημία.

Ο Σαμουέλ Πατί «αναζητούσε το μέσο για κάνει τους άλλους να σκεφτούν», αφηγήθηκε μία από τις αδελφές του, η Γκαέλ, στην εφημερίδα La Croix. Το να δείξει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα ίδια που είχαν προκαλέσει το 2015 την αιματηρή επίθεση εναντίον της σύνταξης του Charlie Hebdo, ήταν για τον εκπαιδευτικό «το σημείο εκκίνησης μιας συζήτησης», πρόσθεσε.

Υπέγραψαν όμως τη θανατική καταδίκη του, αφού ένας γονιός μαθητή, υποστηριζόμενος από έναν μαχητικό ισλαμιστή, ξεκίνησε μια σφοδρή εκστρατεία εναντίον του Σαμουέλ Πατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Γαλλία #Δολοφονία #απειλές #Θάνατος

Best of Internet