Μενού
  • Α-
  • Α+

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για τη γερμανική εκδοχή του #MeToo. O εκδοτικός γίγαντας της Γερμανίας Axel Springer SE απέλυσε τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας - ναυαρχίδας του ομίλου, Bild με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Ο 41χρονος Γιούλιαν Ράιχελτ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε χαρτιά διαζυγίου για να δείχνει στις γυναίκες ότι είναι διαθέσιμος και προσέγγιζε τις ασκούμενες δημοσιογράφους. 

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Απολύθηκε ο διευθυντής σύνταξης της Bild για κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση γυναικών συναδέλφων του

Ο Γιούλιαν Ράιχελτ ήταν διευθυντής στη Bild από το 2018, ενώ η απόλυσή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Axel Springer επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως, μέσω και της εξαγοράς του αμερικανικού Politico. Σε ανακοίνωση ο όμιλος αναφέρει ότι ο Ράιχελτ «δεν είχε διαχωρίσει την ιδιωτική ζωή του από την εργασιακή και δεν είπε την αλήθεια στο διευθυντικό συμβούλιο», επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε μέσα από δημοσιογραφικές έρευνες των τελευταίων ημερών.

O 41χρονος έγινε γνωστός ως πολεμικός ανταποκριτής και οι New York Times, αποκαλύπτουν σε άρθρο τους τη «δράση» του στα δημοσιογραφικά γραφεία, όπου προσέγγιζε ερωτικά συναδέλφους του. Ο ίδιος είχε παντρευτεί το 2016, αλλά πλαστογράφησε τα χαρτιά του διαζυγίου του προκειμένου να λέει ότι είναι ελεύθερος. Με αυτό τον τρόπο είχε προσεγγίσει μία ασκούμενη δημοσιογράφο. Μάλιστα, είχε δώσει το «πράσινο φως» στο λογιστήριο προκειμένου να δώσει 5.000 ευρώ σε μία δημοσιογράφο για να μη μιλήσει για τα όσα είχαν συμβεί μεταξύ τους.  

Συνάδελφοί του κατήγγειλαν μιλώντας στο περιοδικό Spiegel πως ο Γιούλιαν Ράιχελτ είχε εμμονή με την εξουσία και τους ταπείνωνε, ενώ γύρω του έβλεπε προδότες και ανταγωνιστές. Στον αντίποδα, τις γυναίκες τις προσέγγιζε δείχνοντάς τους πως είναι μοναδικές, ανέφεραν συνάδελφοί του στο περιοδικό. Μία δημοσιογράφος που προσέγγισε ο Ράιχελτ υποστήριξε ότι όποια γυναίκα κοιμόταν μαζί του είχε ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. 

Ο Ράιχελτ εργαζόταν στον όμιλο Axel Springer SE από το 2002 και οι ανάρμοστες σχέσεις με τις δημοσιογράφους ξεκίνησαν το 2014. Είχε ένα συγκεκριμένο «μοτίβο» που ακολουθούσε προκειμένου να υποκύψουν. Συγκεκριμένα, προσέγγιζε γυναίκες στην αρχή της εκπαίδευσής τους ως «μέντορας» και επικοινωνούσε τακτικά μαζί τους και τους έδινε συγχαρητήρια. Όσες υπέκυπταν τις συναντούσε σε ξενοδοχεία κοντά στον χώρο εργασίας του. 

Η εσωτερική έρευνα τον έβγαλε καθαρό

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, τα στοιχεία αναφέρουν ότι στη Bild είχε δημιουργηθεί ένας εργασιακός χώρος στον οποίο κυριαρχούσαν το σεξ μαζί με τη... δημοσιογραφία και τα χρήματα της εταιρείας. Στο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Στον Axel Springer, καταγγελίες για σεξ, ψέματα και μια μυστική πληρωμή» γίνεται εκτενής αναφορά στις μαρτυρίες τουλάχιστον μίας υπαλλήλου, η οποία κατέθεσε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Γιούλιαν Ράιχελτ από το 2016, όταν ήταν 25 ετών και εκείνος 36. Ο Ράιχελτ απομακρύνθηκε όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία πραγματοποίησε εσωτερική της έρευνα για τη συμπεριφορά του, όμως επανήλθε στη θέση του όταν αυτή ολοκληρώθηκε και συμπέρανε ότι οι ενέργειές του δεν δικαιολογούσαν μόνιμη απομάκρυνση.

Ο 41χρονος υπέβαλε μήνυση κατά του περιοδικού Spiegel για τη δημοσιοποίηση αυτού που ονομάστηκε ως «το σύστημα Ράιχελτ» και στο οποίο ο διευθυντής της Bild φέρεται να προσελάμβανε γυναίκες μαθητευόμενες, τις οποίες κάποιες φορές προβίβαζε πολύ γρήγορα ή τις απέλυε άμεσα. Οι NYT μετέδωσαν ότι ο Axel Springer προσπάθησε να κρατήσει τα συμπεράσματα της έρευνας κρυφά από τον γερμανικό Τύπο. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η καρατόμησή του ήρθε όταν η ανταγωνίστρια εταιρεία Ippen πραγματοποίησε έρευνα για τη συμπεριφορά του Ράιχελτ, ωστόσο η δημοσιοποίησή τους εμποδίστηκε.

Η Ippen αρνήθηκε πως «έθαψε» το θέμα εξαιτίας πίεσης από την Axel Springer και υποστήριξε ότι θέλησε να «αποφύγει να δημιουργήσει εντυπώσεις πως επιθυμούσαμε να βλάψουμε οικονομικά τον ανταγωνιστή μας». Με έτος ίδρυσης το 1952 η Bild είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερία στη Γερμανία και ο Ράιχελτ είχε αναδειχθεί στο πρόσωπο της δημοσιογραφίας που ασκούσε, ένα μείγμα κιτρινισμού, αθλητισμού και lifestyle.  Αυτό τον έκανε έναν από τους πιο ισχυρούς δημοσιογράφους στη Γερμανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA