Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση προέβη η διοίκηση της Λάτσιο, καθώς μετά το σάλο που ξεσήκωσε ο ναζιστικός χαιρετισμός του εκπαιδευτή του αετού της (σ.σ. μασκότ της ομάδας), τον απέλυσε. Η εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου καθώς το βίντεο εμφάνιζε τον Ισπανό εκπαιδευτή, Χουάν Μπερναμπέ, να χαιρετά ναζιστικά προς την εξέδρα της Λάτσιο, μετά τη λήξη του πρόσφατου αγώνα με την Ιντερ στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Μάλιστα, ακούγεται ξεκάθαρα να φωνάζει μαζί με κάποιους οπαδούς «Ντούτσε, Ντούτσε», πριν αποχωρήσει, φορώντας την εμφάνιση της Λάτσιο. Οι ιθύνοντες του ιταλικού συλλόγου αποφάσισαν να τον απολύσουν, υποστηρίζοντας ότι «οι πράξεις του προσβάλλουν την ομάδα, τους οπαδούς και τις αξίες που εμπνέουν την κοινότητα».

Βαρύ... οπαδικό παρελθόν 

Ομως ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της Λάτσιο είναι γνωστό, πως τάσσεται πολιτικά στην ακροδεξιά και πολλές φορές στο παρελθόν έχει προκαλέσει με τις ναζιστικές συμπεριφορές τους εντός κι εκτός γηπέδων. Χαρακτηριστικό είναι πως το 1999, σε ντέρμπι εναντίον της Ρόμα, οπαδοί είχαν αναρτήσει πανό 18 μέτρων στο οποίο έγραφαν το εμετικό: «Το Αουσβιτς είναι η πατρίδα σας, οι φούρνοι το σπίτι σας»! Αντίστοιχα ρατσιστικά ξεσπάσματα υπήρξαν και πιο πρόσφατα με πιο χαρακτηριστικό τον οργανωμένο φασιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ (με αντίπαλο τη Βέρντερ Βρέμης) τη στιγμή που από τα μεγάφωνα του γηπέδου μεταδιδόταν μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ στα 90 λεπτά του ματς ο μαύρος επιθετικός της γερμανικής ομάδας Μπουμπακάρ Σανόγκο γινόταν αντικείμενο χλευασμού με «πιθηκισμούς» από την εξέδρα των Λατσιάλι.

Ο σκληρός πυρήνας των οργανωμένων οπαδών της Λάτσιο, θεωρείται από τους πιο σκληρούς στην Ευρώπη. Αρχηγός τους είναι ο διαβόητος Φαμπρίτσιο Τόφολο, του οποίου η φήμη εκτοξεύτηκε το 2006 όταν χτύπησε αστυνομικό και του απαγορεύθηκε η είσοδος στα γήπεδα, ενώ φυλακίστηκε έναν χρόνο αργότερα και κατά την αποφυλάκισή του, άγνωστοι τον πυροβόλησαν στα πόδια. Ενας από τους καλύτερους φίλους του είναι ο Πάολο ντι Κάνιο. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής απηύθυνε στους φίλους του οπαδούς της Λάτσιο τον κλασικό ναζιστικό χαιρετισμό έπειτα από τη λήξη του ντέρμπι με τη Ρόμα τον Ιανουάριο του 2005. Ο Ντι Κάνιο σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε πει ότι «...είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής. Δεν κατάλαβα, απαγορεύεται να δηλώνω ότι είμαι ακροδεξιός;».

https://twitter.com/FrSerieA/status/1450768018716377091?ref_src=twsrc^tfw

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA