ΔΙΕΘΝΗ
22/10/2021 03:58

Ισραηλινοί έποικοι χτίζουν νέες κατοικίες στην «πυριτιδαποθήκη» της Χεβρώνας

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη η ένταση ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα με αφορμή το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην «πυριτιδαποθήκη» της Χεβρώνας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ισραηλινοί έποικοι χτίζουν νέες κατοικίες στην «πυριτιδαποθήκη» της Χεβρώνας
Πηγή: Getty Images
Ανάγνωση:

Για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες ισραηλινοί έποικοι άρχισαν αυτή την εβδομάδα εργασίες ενόψει της ανέγερσης νέων μονάδων στέγασης στο κέντρο της Χεβρώνας, στην πόλη που, όχι άδικα, έχει χαρακτηριστεί ως πυριτιδαποθήκη της Δυτικής Όχθης! Επί του παρόντος, 1.000 Εβραίοι έποικοι ζουν υπό αυστηρή ισραηλινή στρατιωτική προστασία, στο κέντρο της Χεβρώνας, πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, που κατοικείται από 200.000 Παλαιστίνιους και όπου βρίσκεται το Σπήλαιο των Πατριαρχών ή Τζαμί Ιμπραχίμι όπως επίσης ονομάζεται, ιερός τόπος και του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ.

Τον Οκτώβριο του 2020, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη χορήγηση οικοδομικών αδειών για 31 νέες μονάδες στέγασης στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία. Σήμερα, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο, η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας «Ειρήνη Τώρα» και έποικοι της Χεβρώνας επιβεβαίωσαν την έναρξη των εργασιών επί τόπου.

Έποικοι άρχισαν «αυτή την εβδομάδα» τις εργασίες κατασκευής 31 μονάδων στέγασης στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της σήμερα η ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την ώρα της εργασιών και καλώντας τις ισραηλινές αρχές να «σταματήσουν» τις εργασίες που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Καθαρίζουμε το μέρος για την έναρξη του νέου έργου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γισάι Φλέισερ, ο εκπρόσωπος των εποίκων της Χεβρώνας, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στην έκταση των εργασιών σε αυτό το στάδιο.

Για τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή 'Ισα 'Αμρο, που κατοικεί στη Χεβρώνα, η ανέγερση νέων μονάδων στέγασης από τους εποίκους στο κέντρο μιας πόλης της Δυτικής Όχθης, η πρόσβαση στην οποία απαγορεύεται εν μέρει στους Παλαιστινίους, θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις. «Αυτό σημαίνει αύξηση της βίας, αυτό σημαίνει περισσότερους περιορισμούς για τους Παλαιστίνιους, αυτό σημαίνει αλλαγή στην ταυτότητα της πόλης μας που θα γίνει ισραηλινή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εργασίες στη Χεβρώνα αρχίζουν την ώρα που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία έθεσε τέλος τον περασμένο Ιούνιο σε 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, άρχισε συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων χωρίς να θιγεί το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Περισσότεροι από 675.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μέσα στους παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οικισμούς, ενώ λίγο πάνω από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν σε αυτά τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ