Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι ΗΠΑ ρίχνουν του τόνους στην κόντρα με την Τουρκία αλλά της ξαναστέλνουν μήνυμα

«Θέλουμε τη συνεργασία με την Άγκυρα» λέει η Ουάσινγκτον αλλά προσθέτει πως «θα συνεχίσουμε να προωθούμε το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Πηγή: Getty Images
Πηγή: Getty Images

Μια κρύο, μια ζέστη έχουν οι ΗΠΑ την Τουρκία αφού από τη μια προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους μετά και την υπαναχώρηση του Ερντογάν στο θέμα με την απέλαση των διπλωματών και να ανοίξουν παράθυρο διαλόγου, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν «να προωθούν το κράτος δικαίου». «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να προωθούμε το κράτος δικαίου, να προωθούμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρεσβευτές στις 18 Οκτωβρίου για την υπόθεση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά συνάδει με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, αφού η Άγκυρα και η Δύση αποκλιμάκωσαν τη διπλωματική κρίση. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία επί των κοινών προτεραιοτήτων μας και, όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για την επίλυση τυχόν διαφωνιών», είπε ο Πράις. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διέταξε την απέλαση δέκα πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνοι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αφορμή στάθηκε η κοινή ανακοίνωσή τους, στις 18 Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσαν την αποφυλάκιση του μαικήνα και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς δίκη. Την Δευτέρα, οι δέκα πρεσβευτές ανέφεραν, κυρίως με αναρτήσεις τους στο Twitter, ότι εφαρμόζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης που αφορά τις διπλωματικές σχέσεις και απαγορεύει κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί. «Υποχώρησαν», σχολίασε ο Ερντογάν. Ο Νεντ Πράις διαβεβαίωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είχαν ως μοναδικό στόχο να αποσαφηνίσουν ότι η δήλωση της 18ης Οκτωβρίου «συνάδει με το άρθρο 41» της Σύμβασης της Βιέννης, αποφεύγοντας να αναλύσει το περιεχόμενό της.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #ΗΠΑ #Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν #Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Best of Internet