Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο να είναι πλέον δυνατή και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλάι της, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κατάφερε την Τρίτη (2/11) έστω και με καθυστέρηση μίας ημέρας να εισέλθει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, την COP26, στη Γλασκόβη. Η ΑμΕΑ υπουργός Καρίν Ελχαράρ εξέφρασε χθες παράπονα καθώς δεν μπόρεσε να φτάσει στους χώρους διεξαγωγής της διάσκεψης διότι οι μόνες επιλογές για να τους προσεγγίσει ήταν να περπατήσει ή να επιβιβαστεί σε λεωφορείο που δεν ήταν κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο.https://twitter.com/ArutzSheva_En/status/1455479798596308993?ref_src=twsrc^tfw

Η έλλειψη προσβασιμότητας είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσουν συγγνώμη ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ισραήλ και ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις, που σε συνέντευξη στο BBC άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ ίσως να μην είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους διοργανωτές της διάσκεψης για τις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελχαράρ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στη Βρετανία είπε ότι η αποστολή είχε «... μεταφέρει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε κάθε εμπλεκόμενο, όπως απαιτείτο, τις τελευταίες εβδομάδες».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ δημοσιοποίησε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει την Ελχαράρ, που πάσχει από μυική δυστροφία, να φθάνει σήμερα στον χώρο της διάσκεψης με ένα ταξί κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο.

«Πώς είσαι;», τη ρώτησε ο Μπένετ αφού αποβιβάστηκε. Δείχνοντας προς το ταξί, της είπε: «Θα είναι ακριβώς το ίδιο αύριο…ας πάμε μέσα».

«Το μήνυμα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε ο Μπένετ, σε μια προφανή αναφορά στην ανάγκη να προωθηθεί το δικαίωμα προσβασιμότητας σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Ο σάλος που ξέσπασε μετά την... πόρτα στο αμαξίδιό της

Χθες, η Καρίν Ελχαράρ ανέφερε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 12» ότι δεν μπόρεσε να φτάσει στους χώρους διεξαγωγής της συνόδου επειδή οι μόνες επιλογές για να τους προσεγγίσει από τον χώρο συγκέντρωσης ήταν να περπατήσει ή να επιβιβαστεί σε λεωφορείο που δεν ήταν κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο!

«Ηρθα στην COP26 για να συναντήσω τους ομολόγους μου από όλο τον κόσμο και να προωθήσω τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση», έγραψε η Ελχαράρ στο Twitter. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προωθούν την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες, το 2021 δεν ανησυχούν για την προσβασιμότητα στις δικές τους εκδηλώσεις», συμπλήρωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι ελπίζει να βρεθεί λύση μέχρι αύριο Τρίτη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εγκάλεσε τους διοργανωτές της διάσκεψης, λέγοντας: «Είναι αδύνατο να ανησυχούμε για το μέλλον, το κλίμα και τους ανθρώπους εάν δεν μεριμνούμε πρώτα εμείς για τους ανθρώπους, την προσβασιμότητα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Ο Βρετανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νιλ Ουίγκαν, ζήτησε συγγνώμη για το ατυχές περιστατικό: «Είμαι αναστατωμένος μαθαίνοντας ότι η Καρίν Ελχαράρ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις συναντήσεις στην COP26. Ζητώ βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη από την υπουργό. Θέλουμε μια Σύνοδο COP που να είναι φιλόξενη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους», έγραψε ο Ουίγκαν στο Twitter.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.