Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πολιτική αστάθεια της Λιβύης φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια η απομάκρυνση από τη θέση της, της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς, μετά από παρέμβαση του Λίβυου πρόεδρου Μοχάμεντ Μένφι. Στην απόφαση του Μένφι αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με τον Guardian. Σημειώνεται, ότι λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει στη θέση της, καθώς το Τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να απολύσει υπουργό της κυβέρνησης. 

Αυτό το παιχνίδι εξουσίας έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν να επιταχυνθεί η απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η Μανγκούς η οποία είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην ανδροκρατούμενη ηγεσία της Λιβύης, απομακρύνθηκε για λίγες ώρες από τη θέση της από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έναν πρώην διπλωμάτη με ερείσματα στα ανατολικά της Λιβύης. Σύμφωνα με τον Μένφι η απομάκρυνση της ΥΠΕΞ έγινε «προληπτικά» για να διεξαχθεί έρευνα για "διοικητικές παραβάσεις”.

Η Μανγκούς κατηγορείται ότι διεξήγαγε την εξωτερική πολιτική χωρίς να συνεννοείται με το Προεδρικό Συμβούλιο. Η έρευνα που θα διεξαχθεί αναμένεται να διαρκέσει 14 ημέρες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παραβρεθεί στη σύνοδο στο Παρίσι (που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου) καθώς της έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά ανέφερε ότι η εξουσία του διορισμού ή της αποπομπής υπουργών από την κυβέρνηση είναι δικό του αποκλειστικό προνόμιο.

Η χώρα κυβερνάται από μια προσωρινή κυβέρνηση, που προέκυψε ύστερα από την εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Ο Μένφι και ο Ντμπεϊμπά εκλέχθηκαν από το Προεδρικό Συμβούλιο που το απαρτίζει 75 μέλη, με τους δύο τους να εκπροσωπούν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA