Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η κατάσταση ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού την προσεχή Παρασκευή (12/11) με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη. Την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος θα βρίσκονται μαζί με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και την Ιταλία (που θα συμπροεδρεύσει), προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αποχώρηση ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, η Τουρκία θα... λάμψει διά της απουσίας της. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως «...ή θα μιλήσεις με Ελλάδα και Κύπρο ή με εμάς»!

Το κλίμα στην Άγκυρα είναι τεταμένο και, σύμφωνα με το OPEN, υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός, αφού πλέον βλέπουν και τη Γαλλία σχεδόν το ίδιο εχθρικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζοντας πως «ο Μακρόν όχι μόνο παράκουσε, αλλά επιπλέον αγνόησε» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα από την αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνουν λόγο για αίσθηση διεθνούς απομόνωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι οι Τούρκοι «αυτοαποκλείονται» από τις διεθνείς σχέσεις, όπου υπάρχει κοινή παρουσία Ελλάδας και Τουρκίας!  

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όμως, απέκλεισε τον Ερντογάν από τη διαδικτυακή διάσκεψη που θα παραθέσει μέσα στον Δεκέμβριο με θέμα την προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του σε αυτή, σε αντίθεση με την ελληνική, την κυπριακή και την ισραηλινή πρόσκληση. Και αυτό γιατί ο Ερντογάν θεωρείται από τον Μπάιντεν ως ένας αυταρχικός ηγέτης που δεν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της διάσκεψης. 

Τσαβούσογλου: «Θα απαντήσουμε και στο πεδίο - Είμαστε ικανοί για όλα»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί πως η Τουρκία θα απαντήσει «στο πεδίο» σε όποιον χρειαστεί! Με δηλώσεις του από τη Δαμασκό, αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «...η Ελλάδα κατάφερε να έχει πολύ στενές σχέσεις με Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Όπου η Τουρκία άφησε ελεύθερο πεδίο, η Ελλάδα πάει και το γεμίζει. Εμείς προσπαθούμε για μια μόνιμη ειρήνη στη Μεσόγειο και δεν σταματάμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Ομως τους χαλάσαμε τα ύπουλα σχέδιά τους (σ.σ. Ελλάδα και Κύπρο) και θα συνεχίσουμε να τους τα χαλάμε», ενώ πρόσθεσε σε ακόμη πιο απειλητικό ύφος: «Αν χρειαστεί, το κάνουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αν χρειαστεί όμως θα το κάνουμε και στο πεδίο. Είμαστε ικανοί για όλα».

Ανησυχούν στην Τουρκία και για τις επαφές του Νίκου Δένδια 

Μάλιστα, στην Τουρκία δείχνουν να ανησυχούν και τα ταξίδια και τις επαφές που κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο τελευταίος σήμερα είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, με τους δύο άνδρες να βρίσκουν κοινό σημείο επαφής σχετικά με την εκκένωση της Λιβύης από ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους, κάτι που βέβαια έρχεται σε αντίθεση με το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ταυτόχρονα υπήρξε και τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο επίσης υπήρξε ταύτιση απόψεων. Στην Τουρκία σχολιάζουν πως «...η Αθήνα επιχειρεί άνοιγμα στην Αφρική, εκεί όπου η Τουρκία έχει τον ρόλο επόπτη». Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από τη διεθνή σύνοδο και 47 ημέρες για τις Προεδρικές εκλογές στη Λιβύη (24/12). 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA