Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι ο «εγκέφαλός» πίσω από τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι μπορεί ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, στενός σύμμαχος του Πούτιν, να ενορχηστρώνει την κρίση στα σύνορα, αλλά «ο εγκέφαλος βρίσκεται στη Μόσχα»! Μιλώντας την Τρίτη σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατηγόρησε τους ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση -στην οποία οι δύο χώρες δεν ανήκουν- επιτρέποντας στους μετανάστες να ταξιδέψουν μέσω της Λευκορωσίας και να εισέλθουν στο ΕΕ.

Ο κ. Μοραβιέτσκι περιέγραψε την κατάσταση ως «έναν νέο τύπο πολέμου στον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες» και είπε ότι η Πολωνία είναι αντιμέτωπη με ένα παρασκηνιακό παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει χάος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που η ασφάλεια των συνόρων της Πολωνίας δέχτηκε τόσο «βίαιη επίθεση».

Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνείται τους ισχυρισμούς ότι στέλνει ανθρώπους πέρα ​​από τα σύνορα ως εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της κήρυξε η Λιθουανία

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία και σε καταυλισμούς που φιλοξενούν μετανάστες οι οποίοι φθάνουν από εκεί, όπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρχισε απόψε τα μεσάνυχτα, και πρόκειται να διαρκέσει ένα μήνα, επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να χρησιμοποιούν «ψυχικό εξαναγκασμό» και «αναλογική χρήση σωματικής βίας» για να αποτρέπουν τους μετανάστες να εισέρχονται στη Λιθουανία.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Λιθουανία απαγορεύει κάθε μετακίνηση σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λευκορωσίας, εκτός αν αυτή επιτραπεί από τους συνοριοφύλακες. Κινητά τηλέφωνα μπορούν να αφαιρούνται από μετανάστες και οι δημόσιες συγκεντρώσεις κοντά στα σύνορα και στους καταυλισμούς μπορεί να απαγορευθούν.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία για την χρήση έκτακτων μέτρων προκειμένου να εξαλειφθεί η σοβαρή απειλή που θέτει για την κοινωνία η μαζική εισροή αλλοδαπών», αναφέρεται στην πρόταση που υποβλήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA