Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσίας παραμένει έκρυθμη χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει αύριο, οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης με κοινή τους ανακοίνωση μια «ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση ανθρώπων» από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία με στόχο την «αποσταθεροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έπειτα από μια έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΣΑ που συγκάλεσε η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, οι έξι εν λόγω χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο) τόνισαν στο ανακοινωθέν τους ότι στόχος της Λευκορωσίας είναι παράλληλα «να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες» και «να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας»

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής αναφορικά με την κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

«Διαβεβαιώνω ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να αποκρούσει αυτή την ενέργεια από τις υπηρεσίες του καθεστώτος Λουκασένκο. Η συνοριοφυλακή μας, ο πολωνικός στρατός, η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής», είπε ο Ντούντα σε τηλεοπτική του ομιλία.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας τόνισε ότι η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines δεσμεύτηκε να μην μεταφέρει σε πτήσεις της προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, υπηκόους του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης.

«Η Turkish Airlines επιβεβαίωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον υπηκόους του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης στα αεροπλάνα για το Μινσκ, με εξαίρεση τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Twitter.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA