Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε ορά που ακούμε τον όρο «σύνοδος κορυφής» το συνδέουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της ή τέλος πάντων με κάποια σύσκεψη που γίνεται με τη συμμετοχή ηγετών. Στην ιστορία, ωστόσο, έχει γραφτεί και μια ακόμα σύνοδος κορυφής. Όχι τόσο συνηθισμένη είναι η αλήθεια. Πρόκειται για τη «Σύσκεψη των Απαλάχιων». Πήρε το όνομά της από τα Απαλάχια όρη της Νέας Υόρκης. Εκεί, λοιπόν, σε μια υπερπολυτελή κατοικία μια ημέρα σαν τη σημερινή μαζεύτηκαν τα αφεντικά της αμερικανικής, και όχι μόνο, μαφίας! Εκτός από τους... ντόπιους μαφιόζους, είχαν πάρει μέρος και οι ομότιμοι τους από την Ιταλία και την Κούβα.

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής ήταν φλέγοντα θέματα όπως η τοκογλυφία, η διακίνηση ναρκωτικών, ο παράνομος τζόγος αλλά και το μοίρασμα των παράνομων επιχειρήσεων ενός πρόσφατα δολοφονημένου μαφιόζου, του Άλμπερτ Αναστάζια!

Το ιστορικό της Συνόδου Κορυφής της Μαφίας

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η «Σύσκεψη των Απαλάχιων» ήταν η δολοφονία του Αναστάζια αλλά στην πραγματικότητα ήταν το μοίρασμα των επιχειρήσεων του «συγχωρεμένου μαφιόζου». Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στο Σικάγο, αλλά μετά την αντίρρηση του αφεντικού του Chicago Outfit, Σαμ Τζιανκάνα, ο Τζενοβέζε (που είχε αναλάβει τον προσωρινό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του δολοφονημένου Αναστάζια, επέλεξε το Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, που ελέγχονταν από το αφεντικό και μέλος της Επιτροπής, Στέφανο Μαγκαντίνο, ο οποίος με τη σειρά του επέλεξε το αφεντικό της βορειοανατολικής Πενσυλβανίας Τζόζεφ Μπάρμπαρα που είχε το τσαρδί του στα Απαλάχια Όρη. Ο Ράσελ Μπαφαλίνο εξουσιοδοτήθηκε να επιβλέπει όλες τις προετοιμασίες.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στις 14 Νοεμβρίου του 1957, όταν τα μεγάλα κεφάλι της μαφίας μαζεύτηκαν στο φτωχικό του Μπάρμπαρα. Ηγέτες της Κόζα Νόστρα όπως ο Σάντο Τραφικάντε τζούνιορ, ο Ράσελ Μπαφαλίνο της βορειοανατολικής Πενσυλβανίας, ο Φρανκ ΝτεΣιμόνε του Λος Άντζελες, ο Κάρλος Μαρσέλο και ο Μάγερ Λάνσκι (συνολικά ήταν περίπου 100 άτομα, μαζί με τους σωματοφυλακές τους) ήταν εκεί. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα μέλη της αμερικανικής μαφίας είχαν ταξιδέψει μέχρι τη Σικελία προκειμένου να πάρουν... κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα κινηθούν.

Το ιστορικό φιάσκο

Τα αφεντικά της μαφίας, προφανώς και ένιωθαν άτρωτα και γι αυτό τον λόγο δεν πήραν και κάποιο ιδιαίτερο μέτρο ασφάλειας. Και αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές άρχισαν να έχουν υποψίες, όταν πολλά ακριβά αυτοκίνητα που εφέραν πινακίδες από όλη τη χώρα έφτασαν σε αυτό που περιγράφονταν ως η «ήσυχη κωμόπολη των Απαλάχιων».

Η αστυνομία αφού τους άφησε όλους και έφτασαν στην κατοικία του Τζόζεφ Μπάρμπαρα, έκλεισε τους δρόμους με οδοφράγματα και ουσιαστικά τους έκλεισε σαν... τα ποντίκια. Μόνη διέξοδος το παρακείμενο δάσος αλλά ελάχιστοι τα κατάφεραν. Περισσότεροι από 60 αφεντικά του υποκόσμου συνελήφθησαν στην επιδρομή της αστυνομίας. Είκοσι από τους μαφιόζους που παρακολούθησαν τη συνάντηση κατηγορήθηκαν για «Συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ψεύδοντας για τη φύση της συνάντησης του υποκόσμου» και βρέθηκαν ένοχοι τον Ιανουάριο του 1959.

Το εξαιρετικό της υπόθεσης είναι πως σχεδόν όλοι τους, προκειμένου να αιτιολογήσουν την παρουσία τους στα Απαλάχια Όρη, ισχυρίστηκαν ότι είχαν ακούσει ότι ο Τζόζεφ Μπάρμπαρα αισθάνθηκε άρρωστος και ότι τον είχαν επισκεφτεί για να τον ευχηθούν καλή ανάρρωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA