Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει επί τάπητος και με τον πλέον επίσημο τρόπο το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έδωσε την ευκαιρία στους Αγγλους να κάνουν... σενάρια για το τι θα μπορούσε να δώσει η Ελλάδα στην Αγγλία προκειμένου να ικανοποιηθεί το βασικό αίτημά της. Η ατάκα του πρωθυπουργού πως «αν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», αποτέλεσε την αφετηρία προκειμένου η Daily Telegraph να «προτείνει» τους θησαυρούς που θα μπορούσε να δανείσει η Ελλάδα για να ικανοποιήσει τους Βρετανούς.

Η Daily Telegraph προτείνει λοιπόν:  

1.Θησαυρό από χρυσά αντικείμενα που βρέθηκε το 1876 κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στις Μυκήνες από τον Ερρίκο Σλήμαν/ Ανάμεσά του βρίσκεται και το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα. 

2.Το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου/Εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

3.Μηχανισμός των Αντικυθήρων. 

Στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, περιλαμβάνονται μάρμαρα από τα αετώματα και τις μετόπες που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του ναού σε όλο τους το μήκος. Τα... αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτήρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Ο λόρδος Έλγιν έκλεψε περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ιστορικοί που μίλησαν στον ΑΝΤ1 ανέφεραν πως η πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό αρχαιοτήτων, πιθανότατα θα βρει ανταπόκριση από τη βρετανική πλευρά. 

Μνημείο που έχει «κοπεί» στα δύο 

«Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει "κοπεί" στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου», ανέφερε για την επιστροφή των Γλυπτών ο κ. Μητσοτάκης στην Daily Telegraph.   «Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε: «δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Boris Johnson και ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Μιλώντας στην εκδήλωση της UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Παρθενώνα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία», συνέχισε και υπογράμμισε: «Ωστόσο, όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει "εξόριστο" στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών. Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι ‘η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. «Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA