Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιστρέφει σε εθνικό, καθολικό lockdown και αυτό θα αφορά και τους εμβολιασμένους πολίτες. Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο, το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για το πολύ 20 ημέρες, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Περίπου το 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο, με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους. Έλληνες της Αυστρίας είχαν μιλήσει στο Reader.gr και είχαν επισημάνει πόσο θα τους επηρεάσει ένα καθολικό lockdown. 

Περίπου πριν από ένα χρόνο είχε επιβληθεί εθνικό lockdown στη χώρα όταν το τότε κύμα της επιδημίας είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Τότε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε καταγραφεί ήταν 9.586. Οι εννέα κυβερνήτες της Αυστρίας συζήτησαν την Παρασκευή την εξέλιξη της πανδημίας και κάλεσαν στη συνάντηση τον Αυστριακό καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ όπως και τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μίκσταϊν για να δουν τι πρέπει να κάνουν για να καταπολεμήσουν το σκληρό κύμα της πανδημίας. Η μόνη λύση ήταν το καθολικό lockdown.  

Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει -σε πρώτη φάση- δέκα ημέρες ενώ μπορεί να παραταθεί για άλλες δέκα ημέρες το πολύ. Τα σχολεία όμως θα παραμείνουν ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο είναι, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα «Die Krone» ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους θα διαρκέσει πάνω από 20 ημέρες. Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Αυστρία εφάρμοσε lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά κατέληξαν πως δεν αποτελεί καθοριστική λύση και μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν την απόφαση και προχώρησαν σε γενικό lockdown. Μιλώντας προ ημερών στο Reader, Έλληνες που ζουν στη Βιέννη εξήγησαν πως «τα μέτρα είναι λογικά, καθώς υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι, αλλά σύντομα θα υπάρξει γενικό lockdown». 

Δεν αποκλείει lockdown και για τους εμβολιασμένους η Γερμανία

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα είναι τόσο σοβαρή που ένα lockdown, ακόμη και για τους εμβολιασμένους πολίτες, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα απέκλειε ένα lockdown όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους, ο Σπανς είπε: «Είμαστε τώρα σε μια κατάσταση… ακόμη κι αν αυτό δημιουργήσει μια έκτακτη είδηση… δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA