Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια με μια ψεύτικη εξέταση αίματος εξέπληξε το αμερικανικό δικαστήριο με την εμφάνισή της, καταθέτοντας προς υπεράσπισή της. Η Ελίζαμπεθ Χολμς κατηγορείται ότι έκανε ψευδείς ισχυρισμούς για την εταιρεία της, Theranos, συμπεριλαμβανομένου ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να ανιχνεύει ασθένειες ακόμα και με μια σταγόνα αίματος.

Η κυρία Χολμς, 37 ετών, αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες απάτης και μπορεί να περάσει δύο δεκαετίες στη φυλακή αν κριθεί ένοχη. Ωστόσο, αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία έφτασε μέχρι και με 9 δισ. δολάρια κέρδη. Εξήγησε για το πώς ίδρυσε την εταιρεία μετά την αποχώρησή της από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πώς η ομάδα της έκανε μια προφανή τεχνολογική ανακάλυψη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίμηνης δίκης, οι ένορκοι στην Καλιφόρνια άκουσαν καταθέσεις από περισσότερους από δώδεκα μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς και επενδυτές που οι εισαγγελείς λένε ότι η κυρία Χολμς εξαπάτησε.

Η κυρία Χολμς έγινε γνωστή το 2013 χάρη στην τεχνολογία που ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να κάνει τεστ για πολλαπλές ασθένειες χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες αίματος από ένα τσίμπημα του δακτύλου. Προσέλκυσε επενδυτές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Ρούπερτ Μέρντοχ, αλλά το 2015 ένας πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι οι δοκιμές δεν είχαν αποτέλεσμα. Ήταν το πρώτο λάβωμα της δισεκατομμυριούχου πλέον, Ελίζαμπεθ Χολμς. Μέχρι το 2018 η Theranos είχε καταρρεύσει και η Ελίζαμπεθ Χολμς θα γινόταν η πρωταγωνίστρια σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι της λένε ότι δεν σκόπευε να εξαπατήσει, αλλά αντίθετα «υποτίμησε αφελώς» τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η επιχείρησή της. Η δίκη, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον επόμενο μήνα. Μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές εάν η κυρία Χολμς θα κατέθετε στο δικαστήριο, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν σε ποινικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

Η Χολμς πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους ενόρκους σχετικά με το ότι οι προθέσεις της ήταν έντιμες και πως αγνόησε τα προβλήματα που εμφανίστηκαν εν τέλει στη Theranos. Αν κριθεί ένοχη, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA