Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο στον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς για να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ ως ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα τρία κόμματα θα παρουσιάσουν τη συμφωνία συνασπισμού τους το απόγευμα της Τετάρτης, καρπό σχεδόν δύο μηνών έντονων διαπραγματεύσεων μετά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου που κέρδισαν οριακά οι Σοσιαλδημοκράτες.

Οι εκλογές αποτέλεσαν ορόσημο στη γερμανική πολιτική. Με τη Μέρκελ να εγκαταλείπει τη σκηνή μετά από τέσσερις θητείες ως καγκελάριος, οι Χριστιανοδημοκράτες της, έπεσαν στο χειρότερο αποτέλεσμα κι αναγκάστηκαν να βρεθούν στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια και μόλις για τρίτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα τους διαδεχθεί ένας συνασπισμός... χρωμάτων, που θα ονομαστεί από τα αντίστοιχα χρώματα των παρατάξεων: κόκκινο για το SPD, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και πράσινο για τους Πράσινους. Θα είναι η πρώτη τέτοια συμμαχία σε εθνικό επίπεδο στην ιστορία της Γερμανίας κι αναμένεται να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας της.

Ανακοίνωση του FDP ανέφερε ότι οι κύριοι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων θα συναντηθούν την Τετάρτη για έναν τελευταίο γύρο συνομιλιών και στη συνέχεια θα αποκαλύψουν τη συμφωνία συνασπισμού τους στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα σε συνεδριακό κέντρο στο Βερολίνο. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στη Μπούντεσταγκ στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά στον διάδοχο του Σολτς στο τιμόνι της Οικονομίας της Γερμανίας, αυτός αναμένεται να είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος FDP που ειρήσθω εν παρόδω έχει θεμελιώδεις διαφορές με τους Πράσινους με τους οποίους συμμαχεί, κυρίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των άθλιων υποδομών της χώρας, που θέλουν να αλλάξουν οι Πράσινοι με αυξήσεις φόρων και τους όρους δανεισμού με το FDP να μην... σηκώνει κουβέντα.

Η συμφωνία συνασπισμού σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη για τον Σολτς, έναν από τους πιο έμπειρους και δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας. Πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, ήταν επίσης υπουργός Εργασίας επί Μέρκελ κι ανώτερος αξιωματούχος του SPD όταν ο ηγέτης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν καγκελάριος.

Ο Σολτς έγινε υπουργός Οικονομικών το 2018 και αρχικά ακολούθησε τις ίδιες δημοσιονομικά προσεκτικές πολιτικές με τον προκάτοχό του Βόλφγανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού, άνοιξε τις στρόφιγγες, αναλαμβάνοντας τεράστια ποσά χρέους για να βοηθήσει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις σε αυτό που ευρέως θεωρήθηκε ως το πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας της Ευρώπης. Διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην προώθηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο εκταμίευσε τεράστιους πόρους για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA