Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική λίρα «βυθίζεται», η Τουρκία μοιάζει να βρίσκεται προ των πυλών του κραχ, αλλά οι καλά γνωρίζοντες κάνουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους όσον αφορά τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που τα βασικά αγαθά εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% στη χώρα, έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα όσα γίνονται στην Τουρκία δεν αποκλείεται να είναι ένα παιχνίδι του Ερντογάν ενόψει του προεκλογικού αγώνα. Ενας από αυτούς είναι ο διεθνολόγος Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης τα τελευταία δέκα χρόνια, ο οποίος μίλησε στο Reader για την κρίση στην Τουρκία κι έδωσε μια διαφορετική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση. «Ο Ερντογάν είναι τζογαδόρος και συνήθως κερδίζει», λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων που εσκεμμένα δεν υλοποιεί.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας, ο φόβος του κραχ και τα τρόφιμα με δελτίο φέρνουν εξέγερση κατά του Ερντογάν

«Δεν θέλει να υποκύψει σε κανέναν ο Ερντογάν. Υιοθετεί και στην οικονομική πολιτική την ίδια ρητορική που έχει και στα εξωτερικά ζητήματα. Το αφήγημα της Μεγάλης Τουρκίας το πιστεύουν πολλοί Τούρκοι και το εκμεταλλεύεται για να φέρει πόλωση και διχασμό, στοιχεία που θα τον ευνοήσουν για την επανεκλογή του το 2023», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τριανταφύλλου και εξηγεί πώς μπορεί να... τζογάρει ο Τούρκος πρόεδρος. «Η πτώση της λίρας θα φέρει νέες επενδύσεις, ραγδαία αύξηση του τουρισμού και εξαγωγή πολλών προϊόντων. Αυτά θα φέρουν κρατικό χρήμα και λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2023, ο Ερντογάν μπορεί να τα αξιοποιήσει για να τα μοιράσει στους πολίτες, κερδίζοντας ψήφους», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Δεν συμφέρει την Ελλάδα η κρίση στην Τουρκία» 

Ο Ερντογάν όσα χρόνια κυβερνά έχει ως σύμμαχο τον διχασμό. Τον εξυπηρετεί για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, ακόμα και τώρα που η οικονομική κρίση στην Τουρκία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της. «Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση της λίρας, δεν θα υπάρξει άλλη αντίστοιχη στο μέλλον», δηλώνει ο διεθνολόγος. «Από εδώ και πέρα θα εκμεταλλευτεί τις αντιδράσεις για να βγει στο τέλος και να πει πως έσωσε τη χώρα», συμπληρώνει. Ο κ. Τριανταφύλλου προειδοποιεί πως οι Έλληνες δεν πρέπει να αισιοδοξούν με το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας. «Οφείλουμε να είμαστε διαρκώς ανήσυχοι. Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν συνεχώς το θέμα της ίδρυσης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη. Στη ρητορική που κυριαρχεί, οι Έλληνες προβάλλονται να έχουν περίεργες βλέψεις στα σύνορα με την Τουρκία. «Δημιουργείται κλίμα από ένα θέμα που δεν υφίσταται». Ωστόσο, ο Έλληνας διεθνολόγος καταλήγει πως σε μια κρίση δημιουργούνται εχθροί. Έτσι, όπως εμείς είχαμε τους Γερμανούς στην περίοδο των μνημονίων, έτσι και οι Τούρκοι ανά καιρούς τα βάζουν με τους Έλληνες. «Αύριο μπορεί να μας παρουσιάζουν ως φίλους, όπως συμβαίνει τώρα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται, ότι το μισό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας αμείβεται με λιγότερα χρήματα από το βασικό μισθό της Κίνας, ενώ το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι πολίτες στερούνται βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους, η θέρμανση αποτελεί πολυτέλεια για τον φετινό βαρύ χειμώνα και το ψωμί λείπει τις περισσότερες ημέρες από το τραπέζι. Κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει σημαντικά το βασικό της επιτόκιο, αλλά μια τέτοια πιθανότητα φαίνεται σήμερα μικρή, καθώς ο αρχηγός του κράτους φαίνεται περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Στα ύψη οι τιμές των αγαθών

Πέρα από τις αναλύσεις βέβαια και τις εξηγήσεις που δίνονται, η ουσία είναι ότι τα βασικά αγαθά στην Τουρκία έχουν εκτοξευτεί σε τέτοιο σημείο που οι Τούρκοι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Με τον κατώτατο μισθό στα 210 ευρώ και τις αυξήσεις στο κρέας να φτάνουν το 40%, η οργή για τον Ερντογάν είναι μεγάλη τη δεδομένη στιγμή. Στο ψωμί αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%. Ωστόσο, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία αγαθά υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει, φοβούμενος τόσο νέες ανατιμήσεις, όσο και άδειασμα των ραφιών υπάρχει περιορισμός σε είδη όπως ζάχαρη και καφές, τα οποία πωλούνται με δελτίο. Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η βενζίνηχθες Τετάρτη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές στα βενζινάδικα.

Εκτιμάται δε ότι η λίρα έχει χάσει 68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19% με τον πραγματικό να αποτιμάται από 45% έως και 50%. Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του με την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Αμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο πουθενά δεν γίνεται λόγος για ποια ανταλλάγματα θα πάρει από την Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA