Μενού
  • Α-
  • Α+

Μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης και ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Αυτός ήταν ο Lotfi A. Zadeh ο οποίος, ωστόσο, έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που στις 30 Νοεμβρίου του 1964 (για τον λόγο αυτό υπάρχει και το σημερινό αφιερωματικό doodle της Google) παρουσίασε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την πρωτοπόρα εργασία του για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets) και τη θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).

Ο Lotfi A. Zadeh γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν, στις 4 φεβρουαρίου του 1921. Γιος ενός δημοσιογράφου και μιας παιδιάτρου έζησε στο Μπακού μέχρι την ηλικί ατων 10 ετών και στη συνέχεια με την οικογένειά του μετακόμισαν στην Τεχεράνη. Εκεί, ξεχώρισε αμέσως για το «κοφτερό μυαλό» και τις πρωτοπόρες ιδέες που διάθετε και αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Από τα μαθηματικά στη φιλοσοφία

Ανήσυχο πνεύμα, ο Lotfi A. Zadeh, δεν περιορίστηκε στα μαθηματικά. Ήθελε να προχωρήσει την ανθρώπινη σκέψη. Να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που υπήρχαν στην ανθρώπινη σκέψη, ήδη από την εποχή του Ηράκλειτου.

Στις 30 Νοεμβρίου 1964 έκανε το μεγάλο βήμα παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic) η οποία περιείχε τα περίφημα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets) που από το 1965 (χρονιά που δημοσιεύθηκε η εργασία του) και έπειτα έχουν αναφερθεί σε δεκάδες χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, από επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η θεωρία ανοίγει το δρόμο σε μία εναλλακτική λύση στις άκαμπτες παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και επιτρέπει πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία προσομοιάζουν τον κλασικό τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, κάθε πρόταση είναι αληθής με ένα βαθμό συμμετοχής μεταξύ του 0 και του 1. Η ασαφής λογική είναι μια προέκταση της κλασικής λογικής, ώστε να μπορεί να αποδίδει τιμές αλήθειας σε μια πρόταση ανάμεσα στο Αληθές και το Ψευδές. Δηλαδή μια πρόταση μπορεί να είναι αληθής με κάποιο βαθμό αλήθειας, όπως ακριβώς λειτουργεί και η ανθρώπινη λογική. Οι επικριτές του Lotfi A. Zadeh του ζητούσαν να αποδείξει πως η ασάφεια δεν είναι στην πραγματικότητα μια «κεκαλυμμένη» πιθανότητα.

Σε πρακτικό επίπεδο η θεωρία εφαρμόζεται στην κλινική ιατρική, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στην οικονομία, στην τεχνητή νοημοσύνη. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της θεωρίας του Lotfi A. Zadeh είναι το μετρό της Ιαπωνίας και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται προκειμένου τα οχήματα να μη διολισθαίνουν και να μένουν με ασφάλεια στο δρόμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA