Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς υπάρχει ο προβληματισμός κατά πόσο είναι ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτή την ανησυχία έρχεται να εντείνει και ο CEO της Moderna, Stephane Bancel που μιλώντας στους Financial Times εκτίμησε πως τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη.

Παράλληλα ανέφερε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδεχομένως να χρειαστούν μήνες ώστε να μπορέσουν να τροποποιήσουν τα σκευάσματά τους για να είναι η αποτελεσματικότητά τους στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται και τώρα.

«Δεν υπάρχει συζήτηση ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι του ίδιου μεγέθους με αυτή που είχαμε για τη μετάλλαξη Δέλτα. Απλά δεν ξέρω πόσο πολύ λιγότερη είναι γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει μου λένε "δεν θα είναι καλό αυτό"» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

https://twitter.com/textually/status/1465577039902257157?ref_src=twsrc^tfw

Τα σχόλια του Stephane Bancel έρχονται σε μία περίοδο που άλλοι ειδικοί προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και να φανού πιο αισιόδοξοι για τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Ομικρον. Όπως για παράδειγμα ο CEO της Pfizer Albert Bourla που είπε πως θα είναι έτοιμοι με ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην Όμικρον σε 100 ημέρες, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ανέφερε μεταξύ άλλων πως η  Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της αντιιικού φαρμάκου της κατά του κορονοϊού, περισσότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της των 50 εκατομμυρίων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι ήλπιζε να παρασκευάσει 180.000 δόσεις έως το τέλος του έτους και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του επόμενου έτους, από τις οποίες 21 εκατομμύρια κατά το πρώτο μισό του 2022. «Μπορούμε αμέσως τώρα να δεσμευτούμε για 80 εκατομμύρια δόσεις... χάρη στη μονάδα παραγωγής μας», δήλωσε ο Μπουρλά.

Εξάλλου, έπειτα από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Βρετανίας, οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 προειδοποίησαν πως η παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση». Παράλληλα, οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Ομικρον». «Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA