Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε την Πέμπτη (2/12) σε ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών. Το ECDC τόνισε πως η εκτίμησή του είναι ότι θα ξεπεράσει γρήγορα και τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ η έρευνα βασίστηκε σε προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική και τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής χρήζουν περαιτέρω μελέτης προτού εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο νέος αναθεωρημένος επιδημιολογικός χάρτη που ανακοίνωσε το ECDC βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη και στο «βαθύ κόκκινο» την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, παρά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν τουλάχιστον 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 70 περιπτώσεων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημόσιες εκθέσεις που συνέταξε το ECDC στην τελευταία του αξιολόγηση: «Υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης στην Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για σοβαρές ασθένειες ή θανάτους».

«Το πολύ σε δύο εβδομάδες θα έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Ομικρον»

Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης τόνισε πως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται στη νότια Αφρική θα πρέπει να επανεκτιμώνται τακτικά, ενώ τα τρέχοντα μέτρα δεν φαίνεται πως θα καθυστερήσουν για πολύ την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον στην Ευρώπη «...με τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται πως το περισσότερο που θα καθυστερήσει η εξάπλωση είναι οι δύο εβδομάδες».

«Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια, είναι πιθανό ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχετίζονται με ταξίδια θα μειωθεί και οι χώρες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες».

Το ECDC ανέφερε ακόμη πως οι μεταλλάξεις μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των σημερινών αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβολιασμό ή νόσηση, αλλά χρειάζονται περισσότερα καταγεγραμμένα δείγματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA