Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου, οι Ιάπωνες πιάνουν στον «ύπνο» τις ΗΠΑ και βομβαρδίζουν το Περλ Χάρμπορ

Ήταν δίχως την παραμικρή αμφιβολία ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιάπωνες κατέστρεψαν τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, οι ΗΠΑ αντέδρασαν με οργή και οι ισορροπίες άλλαξαν οριστικά

Πηγή: Getty Images
Πηγή: Getty Images

«Φοβάμαι ότι το μόνο που καταφέραμε είναι να ξυπνήσουμε έναν κοιμισμένο γίγαντα και να τον γεμίσουμε με την επιθυμία να εκδικηθεί». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ιάπωνα Ναύαρχο, Ισορούκου Γιαμαμότο και η αξία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως ακούστηκαν σε ώρες πανηγυρισμών για του Ιάπωνες.

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες πιάνουν στον «ύπνο» τις ΗΠΑ και βομβαρδίζουν η ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Ο Ισορούκου Γιαμαμότο ήξερε πως από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν μια χώρα που δεν είχε μπει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να ζητάει εκδίκηση. Και η εκδίκηση θα ήταν πιο σκληρή ακόμα και από αυτή που πιθανόν να είχε στο μυαλό του ο ναύαρχος.

Πώς έγινε η επίθεση

Η διαταγή για επίθεση στο Περλ Χάρμπορ δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1941. Στη ναυτική βάση των ΗΠΑ, ναυλοχούσαν 104 πλοία (πολεμικά και συνοδείας) και στάθμευαν 390 αεροσκάφη. Η ναυτική δύναμη των Ιαπώνων με επικεφαλής 6 αεροπλανοφόρα απέπλευσε δυτικά, χωρίς να επισημανθεί από τους Αμερικανούς και έφθασε 275 ναυτικά μίλια βόρεια των Νησιών Χαβάη. Από το σημείο αυτό θα εξαπέλυαν την επίθεσή τους στο Περλ Χάρμπορ, με αλλεπάλληλα αεροπορικά κύματα.

Η κύρια επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ εκδηλώθηκε στις 7:48 π.μ. με το πρώτο κύμα των αεροπλάνων. Τα αμερικανικά ραντάρ εντόπισαν τα ιαπωνικά αεροπλάνα, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματικοί τα θεώρησαν φίλια, καθώς περίμεναν την άφιξη σμήνους βομβαρδιστικών Β-17. Οι Αμερικανοί πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν άμεσα. Τα αεροπλάνα τους καταστράφηκαν στο έδαφος, αφού ήταν παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο για τον φόβο σαμποτάζ. Οι βόμβες και οι τορπίλες των γιαπωνέζικων αεροπλάνων έπληξαν και πολλά πολεμικά πλοία. Ακολούθησε δεύτερο κύμα αεροπλάνων αλλά αυτή τη φορά οι Αμερικανοί είχαν προλάβει να προετοιμασθούν και απάντησαν στους επιτιθέμενους.

Τα 90 λεπτά του τρόμου

Στα 90 λεπτά που κράτησε συνολικά η επίθεση των Ιαπώνων, 2.386 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους και 1.139 τραυματίστηκαν. 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν, 155 υπέστησαν ζημιές, 5 πλοία βυθίσθηκαν και 13 τέθηκαν εκτός μάχης. Από την πλευρά τους, οι Γιαπωνέζοι έχασαν 64 άνδρες (55 αεροπόρους και 9 ναυτικούς), 29 αεροπλάνα και τα 5 υποβρύχια τσέπης.

Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό σχεδιασμό θα υπήρχε και ένα τρίτο κύμα επίθεσης αλλά ο Γιαμαμότο το ανακάλεσε επειδή, πλέον, δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τους αμερικανούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ναυπηγεία και οι δεξαμενές καυσίμων κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετό για να πάρει μπροστά η αμερικανική πολεμική μηχανή.

Την επομένη, 8 Δεκεμβρίου 1941, ο πρόεδρος Ρούσβελτ χαρακτήρισε «μέρα ντροπής για το αμερικανικό έθνος την 7η Δεκεμβρίου» και το Κογκρέσο χωρίς ενδοιασμούς κήρυξε τον πόλεμο κατά του Άξονα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Σαν σήμερα #Β' Παγκόσμιος Πόλεμος #Ιαπωνία #ΗΠΑ #Περλ Χάρμπορ

Best of Internet