Μενού
  • Α-
  • Α+

Το επίθετό του στα ρώσικα σημαίνει λαγός. Μάλλον, άστοχο, αν σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος θα μπορούσε να μείνει ακίνητος για πολλές ώρες σε ένα μέρος μόνο και μόνο για να κάνει τους εχθρούς του να... τρέχουν σαν λαγοί! Ο Βασίλι Ζάιτσεφ έχει τον τιμητικό τίτλο του διασημότερου ελεύθερου σκοπευτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσημα σκότωσε 243 ναζί. Ανεπίσημα πάνω από 400! Η ομάδα του, τα «λαγουδάκια» (zaichata) ευθύνονται για την εξολόθρευση περίπου 3.000 στρατιωτών του άξονα!

Από τις στέπες της Σιβηρίας στο μαρτυρικό Στάλινγκραντ

Ο Bασίλι Ζάιτσεφ γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1915 στο Γιελενίσκογιε των Ουραλίων. Αντίθετα, με αυτό που γνωρίζει ο κόσμος (κυρίως εξαιτίας της ταινίας) από μικρός κυνηγούσε κάστορες με ένα αυτοσχέδιο τόξο, που του είχε φτιάξει ο παππούς του και όχι λύκους. Όταν ο Βασίλι έγινε 12 ετών, ο πατέρας του Γκριγκόρι του χάρισε ένα παλιό όπλο. Τότε ήταν που ο Βάσια, όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά, άρχισε να κυνηγά ελάφια στις απέραντες στέπες της Σιβηρίας. Στο απαιτητικό κυνήγι του ελαφιού έμαθε την τέχνη της απόκρυψης και της σκόπευσης, τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για ένα ελεύθερο σκοπευτή.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως ονόμαζαν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σοβιετικοί, ο Ζάιτσεφ είχε τοποθετηθεί σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία του Σοβιετικού Ναυτικού. Μόνος του ζήτησε να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή. Εκεί δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του και να πείσει τους ανωτέρους του πως η θέση του δεν είναι σε κάποιο γραφείο αλλά στο πεδίο της μάχης. Τοποθετήθηκε στην 62η Στρατιά (1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού). Τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του υπεράσπιζε με νύχια και με δόντια το Στάλινγκραντ (σημερινό Βόλγκογκραντ), το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους. Εκεί ο Ζάιτσεφ από απλός στρατιώτης έγινε ένας θρύλος. Καλυπτόμενος στα χαλάσματα της μαρτυρικής πόλης διέπρεψε και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών.

Ο τραυματισμός του και η χολιγουντιανή ταινία

Ο Ζάιτσεφ υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ έως τον Ιανουάριο του 1943. Τότε τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκης. Έφυγε από το μέτωπο, νοσηλεύτηκε και όταν αποθεραπεύτηκε επέστρεψε στο πεδίο της μάχης, έχοντας πλέον τον βαθμό του λοχαγού!

Όταν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε έγινε διευθυντής σε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο. Η φήμη του, ωστόσο, είχε πλέον γιγαντωθεί και έτσι κατά διαστήματα περιόδευε στη Σοβιετική Ένωση, διηγούμενος τα κατορθώματά του στο Στάλινγκραντ.Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.) και ονομάστηκε «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης».

Πέθανε στο Κίεβο, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1991. Το όπλο του, ένα «Μοζίν - Ναγκάν», με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες Γερμανούς, φυλάσσεται στο Μουσείο της Μάχης του Στάλινγκραντ στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας.

Ο Ζάιτσεφ έγινε ευρύτερα γνωστός από την πολεμική περιπέτεια του Ζακ-Ζακ Ανό «Ο Εχθρός προ των Πυλών» (2001), παρότι δεν ήταν από τους πρώτους σε παραγωγικότητα ελεύθερους σκοπευτές. Η ταινία του γάλλου σκηνοθέτη αναφέρεται στη Μάχη του Στάλινγκραντ και την τριήμερη μονομαχία του Ζάιτσεφ με τον επίλεκτο σκοπευτή των Γερμανών ταγματάρχη Κένιχ. Η σύγκρουσή τους αυτή αμφισβητείται ιστορικά, αφού δεν υπάρχει σε κανένα στρατιωτικό αρχείο.

Μια άλλη εκδοχή της υποστηρίζει ότι αντίπαλός του δεν ήταν ο Κένιχ, αλλά ο συνταγματάρχης των SS, Χάιντζ Τόρβαλντ. Ίσως η ιστορία αυτή να εφευρέθηκε από κάποιο διοικητή του Κόκκινου Στρατού, προκειμένου να δώσει κουράγιο στους δοκιμαζόμενους στρατιώτες του. Ο Ζάιτσεφ στην αυτοβιογραφία του «Σημειώσεις ενός ελεύθερου σκοπευτή», αναφέρει το γεγονός, αλλά του δίνει μικρή έκταση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA