Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρωτοχρονιά του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο και οι άνδρες του μπαίνουν θριαμβευτές στην Αβάνα. Ο δικτάτορας Μπατίστα φεύγει κακήν κακώς από τη χώρα. Για τα επόμενα 50 χρόνια ο άνθρωπος με τα γένια, το πούρο και τα χακί στρατιωτικά ρούχα θα γίνει το αγκάθι στα πλευρά των ΗΠΑ. Θα αποκτήσει φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Και αυτοί οι τελευταίοι θα ευθύνονται που ο ηγέτης της Κούβας, μια ημέρα σαν τη σημερινή, το 2011 μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες με ένα ρεκόρ που πιθανότατα δεν θα σπάσει ποτέ:

Από το 1959 μέχρι και το 2006 που παρέδωσε την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ ο Φιντέλ Κάστρο επέζησε από 638 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του!

Η CIA και οι... επιφανείς μαφιόζοι

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους επίδοξους δολοφόνους ήταν πολλές και διαφορετικές, αλλά όλες απέτυχαν: ελεύθεροι σκοπευτές, εκρηκτικά στα παπούτσια του, δηλητήριο στα πούρα του, μέχρι, χημικά μολυσμένο μαγιό και μια μικρή βόμβα, κρυμμένη σε ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ. Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθένας η CIA ήταν αυτή που έδωσε την εντολή για να πραγματοποιηθούν οι περισσότερες από αυτές τις απόπειρες. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Οι περισσότεροι δράστες ήταν κουβανοί εξόριστοι που είχαν εκπαιδευτεί από την περιβόητη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ. Ο γνωστότερος από αυτούς ήταν ο Antonio Veciana ο οποίος μέσα σε 17 χρόνια προσπάθησε να σκοτώσει τον κομμουνιστή ηγέτη της Κούβας τρεις φορές!

Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κάστρο ήταν ο εξόριστος Κουβανός Felix Rodriguez ο οποίος στρατολογήθηκε από τη CIA, εκπαίδευσε συμπατριώτες τους για την Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων και ήταν παρών στη δολοφονία του Ερνέστο «Τσε» Γκουεβάρα!

Η CIA δεν δίστασε να κινητοποιήσει ακόμα και τη Μαφία για να εξολοθρέψει τον Κάστρο. Είναι ενδεικτικό πως στρατολογήθηκε ακόμα και ο Sam Giancana, ο επικεφαλής του συνδικάτου του εγκλήματος στο Σικάγο και διάδοχος του Al Capone. Το τραγελαφικό της όλης ιστορίας είναι πως η CIA μαζί με τον Giancana στρατολογήθηκε και Santo Trafficante ο αρχηγός της Μαφίας στο Μαϊάμι. Αμφότεροι εκείνη την εποχή ήταν στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων εγκληματιών του FBI!

Ο ατρόμητος Φιντέλ με τους ορκισμένους εχθρούς

Ο Κάστρο κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα από το 1959 έως το 2008, όταν τον διαδέχθηκε ο αδερφός του Ραούλ. Άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με φανατικούς φίλους και εχθρούς. Δεν είναι παράδοξο που οι εξόριστοι Κουβανοί στις ΗΠΑ βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το θάνατο του. Για την Αριστερά, ο Κάστρο αποτελούσε ένα από τα τελευταία σύμβολα της κομμουνιστικής επανάστασης, για τους πάσης φύσεως αντικομουνιστές συμβόλιζε τον στυγνό δικτάτορα και καταπιεστή του λαού του.

Για την προσωπική Ζωή του Κάστρο δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά, δεδομένου πως ήθελε να κρατάει τον ιδιωτικό του βίο μακριά από την πολιτική δράση του. Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα κυρίως του ισπανικού Τύπου, ο Κάστρο είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τη Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, με την οποία απέκτησε πέντε αγόρια (Αντόνιο, Αλεχάντρο, Αλέξις, Αλεξάντερ, Άνχελ). Ο Κάστρο είχε ακόμη δύο παιδιά, από ισάριθμες σχέσεις του, τον Χόρχε Άνχελ και τη Φρανσίσκα. Συνολικά, από τους δύο γάμους του και τις πολυάριθμες σχέσεις του είχε αποκτήσει 9 παιδιά (7 αγόρια και 2 κορίτσια).

Από το 2008, που αποτραβήχτηκε από την εξουσία, έκανε μόνο σποραδικές δημόσιες εμφανίσεις, που απασχολούσαν πάντα τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA