Μενού
  • Α-
  • Α+

Απαντήσεις για τον θάνατο του φαραώ Αμενχοτέπ Α' (Αμένωφις Α΄) πριν από 3.500 χρόνια στην Αρχαία Αίγυπτο επιχείρησε να δώσει ομάδα ερευνητών που «είδε» στο εσωτερικό της μούμιας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι ερευνητές έβγαλαν ένα... παράδοξο συμπέρασμα για άνθρωπο που ζούσε εκείνη την εποχή, καθώς διαπιστώθηκε πως ο φαραώ είχε καλή οδοντοστοιχία. 

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Βρέθηκε και δεύτερη χρονοκάψουλα στη Βιρτζίνια – Είχε τοποθετηθεί στη βάση αγάλματος

Ο Άμωσις, πρώτος φαραώ της 18ης Δυναστείας έμοιαζε με τον γιο του Αμενχοτέπ Α’ που κυβέρνησε την Αρχαία Αίγυπτο πριν 3.500 χρόνια, διαπίστωσε η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ και τον διάσημο αιγυπτιολόγο και πρώην υπουργό αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς. Οι ερευνητές «ξετύλιξαν» τη μούμια του φαραώ ψηφιακά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία σάρωσης 3D υπολογιστικής τομογραφίας (CT). 

Με το στενό του πιγούνι, τη μικρή μύτη και τα σγουρά μαλλιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο Αμενχοτέπ Α' έμοιαζε με τον πατέρα του. «Ο Αμενχοτέπ Α′ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε», λέει ο Σαλίμ. «Είχε ύψος 1.69 μ. ύψος, είχε υποβληθεί σε περιτομή και είχε καλά δόντια. Φορούσε 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη με χρυσές χάντρες. Φαίνεται πως έμοιαζε σωματικά με τον πατέρα του…είχε ένα στενό πιγούνι, μια μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα πάνω δόντια».

Δόντια και μουμιοποίηση 

Η Σαλίμ, είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Medicine και όπως αναφέρει το γεγονός ότι τα δόντια του Αμενχοτέπ Α′ ήταν σε τόσο καλή κατάσταση αποτελεί και απόδειξη της «καταπληκτικής δουλειάς» που είχε γίνε κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. «Τα μουμιοποιημένα σώματα διατηρήθηκαν καλά. Ακόμη και τα μικροσκοπικά οστά μέσα στα αυτιά διατηρήθηκαν. Χωρίς αμφιβολία τα δόντια του Αμενχοτέπ Α′ ήταν καλοδιατηρημένα. Πολλές βασιλικές μούμιες είχαν άσχημα δόντια», είπε. Η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian, ανακάλυψε επίσης ότι ο εγκέφαλος του Αμενχοτέπ είναι άθικτος, σε αντίθεση με άλλων φαραώ, όπως του Τουταγχαμών και του Ραμσή Β’.

Η Σαλίμ αναφέρει ότι η δουλειά που γίνεται είναι συναρπαστική. Είναι «σαν να ξετυλίγετε ένα δώρο». Η ομάδα ήλπιζε να βρει στοιχεία για το πώς πέθανε ο φαραώ, αλλά αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο. «Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα τραύμα ή παραμόρφωση λόγω ασθένειας για να δικαιολογήσουμε την αιτία του θανάτου, εκτός από πολλούς ακρωτηριασμούς μετά θάνατον, πιθανώς από ληστές ταφών μετά την πρώτη του ταφή», λέει η Σαλίμ. «Τα εντόσθιά του είχαν αφαιρεθεί από τους πρώτους μουμιοποιητές, αλλά όχι ο εγκέφαλος ή η καρδιά του. Φαίνεται ότι τουλάχιστον για τον Αμενχοτέπ Α′  οι ιερείς της 21ης ​​δυναστείας επισκεύασαν με αγάπη τα τραύματα που προκάλεσαν οι ληστές των τάφων, αποκατέστησαν τη μούμια στην παλιά της αίγλη και διατήρησαν τα υπέροχα κοσμήματα και τα φυλαχτά στη θέση τους», ανέφερε. 

Αμενχοτέπ Α′ 

Ο Αμενχοτέπ Α’ ήταν ο δεύτερος φαραώ της 18ης δυναστείας και κυβέρνησε την Αρχαία Αίγυπτο για 21 χρόνια. Το όνομα του θρόνου του ήταν Ντισεκράρε - «Αγία είναι η Ψυχή του Ρα» - και θεωρείται ότι είχε μια ειρηνική βασιλεία που του έδωσε χρόνο να επικεντρωθεί στη διοικητική οργάνωση και στην οικοδόμηση ναών. Μπορεί να συν-βασίλευσε με τη μητέρα του, Νεφερτάρι. 

Ο αρχικός τάφος του Αμενχοτέπ Α′ δεν βρέθηκε ποτέ. Η μούμια ανακαλύφθηκε το 1881 σε μια τοποθεσία στο Λούξορ όπου είναι γνωστό ότι αξιωματούχοι της 21ης ​​δυναστείας έκρυψαν τις μούμιες των φαραώ και των ευγενών για να τις προστατεύσουν από τους τυμβωρύχους. Η μούμια του Αμενχοτέπ Α' δεν έχει ξετυλιχτεί για να μην καταστραφούν τα λινά υφάσματα, οι γιρλάντες λουλουδιών γύρω από το μουμιοποιημένο σώμα αλλά και η ταφική μάσκα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA