Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αλλά και την προσωρινή αναστολή εισόδου ξένων στη χώρα προσπαθεί η κυβέρνηση του Καζακστάν «να σταθεροποιήσει την κοινωνικο- οικονομική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει χαοτική μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Αλμάτι από την αστυνομία και τον στρατό.

Διαβάστε ακόμη: Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σαν σήμερα η πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ - Ομιλίες από Μπάιντεν και Τραμπ

Δεκάδες έπεσαν νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν από την περασμένη Κυριακή με αφορμή τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στα καύσιμα. Οι αρχές του Καζακστάν αποδίδουν τις ταραχές σε «οργανωμένες από ξένα συμφέροντα συμμορίες τρομοκρατών» και κάνουν λόγο για «εξουδετέρωση δεκάδων ταραξιών». Μαζικές ήταν και οι συλλήψεις. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti περίπου 2000 άνθρωποι κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο στη χώρα των ξένων, επικαλούμενο πηγές της πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν. Εν τω μεταξύ η Μόσχα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Καζάκου προέδρου για αποστολή δυνάμεων και έδωσε βοήθεια ... εξ ουρανού. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν από νωρίς το μεσημέρι στη χώρα και πραγματοποιούν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζουν. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές. «Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», τόνισε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν. 

Καζακστάν: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ουρανίου

Εν τω μεταξύ την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές του ουρανίου, καθώς το Καζακστάν καλύπτει το 40% των ποσοτήτων που διατίθενται στη διεθνή αγορά. Η Kazatomprom , η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές. «Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA