Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο «μάτι του κυκλώνα» φαίνεται πως μπαίνει μετά από ένα μικρό διάλειμμα η Λατινική Αμερική καθώς, κάτι η μετάλλαξη Όμικρον, κάτι το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο, φέρνουν νέο ξέσπασμα της πανδημίας. Στη Βραζιλία σημειώθηκε χθες Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 200.000 (ανήλθαν σε 204.854 επακριβώς). Παράλληλα, διαπιστώθηκαν άλλοι 338 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της πάθησης που προκαλεί ο ιός.

Η γιγαντιαία χώρα 213 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ: μετρά ως αυτό το στάδιο 621.855 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 23.416.748 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Την ίδια ώρα, το Μεξικό κατέγραψε χθες Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό σε 24 ώρες, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι επιβεβαιώθηκαν 60.552, εν μέσω της εξάπλωσης της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 4.495.310.  Εν πολλοίς το ρεκόρ αποδίδεται στο ότι έγινε πολύ μεγαλύτερος αριθμός τεστ –150.000 και πλέον –, από τον συνηθισμένο.

Το ίδιο διάστημα, διαπιστώθηκαν οι θάνατοι ακόμη 323 ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 302.112 νεκρούς στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας έχουν πάντως αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι τα επίσημα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ρεκόρ 9.509 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 4 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον, εν μέσω του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου και αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έφθασε επίσης χθες σε επίπεδο ρεκόρ, στις 58.918 περιπτώσεις.  Ο δείκτης θετικότητας των τεστ αυξήθηκε στο 12,1% σε εθνική κλίμακα και στο 11,45% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 344% μέσα σε δύο εβδομάδες, εξαιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον, των εορτών του τέλους του έτους και την αύξηση των μετακινήσεων τουριστών. Ωστόσο, οι αρχές επισημαίνουν ότι – τουλάχιστον προς το παρόν – το νέο κύμα μολύνσεων δεν ακολουθείται από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων, των λεγόμενων «σκληρών δεικτών», όπως είχε συμβεί στα προηγούμενα.

Η Χιλή για αρκετούς μήνες κατέγραφε θεαματική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, χάρη στην ανοσοποίηση: έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 90% των πολιτών άνω των 18 ετών. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 39.431 νεκρούς επί συνόλου 1.902.657 μολύνσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA