Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη (26/1) για συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ. «Υποστηρίζουν άνευ όρων τη συμμόρφωση στην κατάπαυση του πυρός (...) ανεξάρτητα από τις διαφορές σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ουκρανική σύγκρουση Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους υπό τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έπειτα από τις «όχι απλές» συνομιλίες την Τετάρτη στο Παρίσι.

«Παρά τις διαφορές στην ανάγνωση, η εκεχειρία πρέπει να συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί» μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κόζακ στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών των τεσσάρων χωρών στο Ελιζέ. Οι εκκλήσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση ζητώντας της να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων στο δικό της έδαφος, δεν έχουν νόημα. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να ακυρώσει τον νόμο που επιτρέπει ξένες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι αυτονομιστές εκπληρώνουν το δικό τους καθήκον. Οι Δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ουκρανίας, τόνισε ο Κόζακ. Όλοι συμφωνούν ότι το «σχήμα της Νορμανδίας» δεν μπορεί να προχωρήσει έως ότου όλα να μοιραστούν την ίδια ερμηνεία του τί πραγματικά σημαίνει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, προσέθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι αναβίωσαν οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την ανατολική Ουκρανία. Ο Γέρμακ, επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι όλα τα μέρη έδειξαν προθυμία να εργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων διαφωνιών και θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες,

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA