ΔΙΕΘΝΗ
27/01/2022 16:48

Κρίση στην Ουκρανία: «Απαράδεκτη η σκέψη ενός πολέμου», ισχυρίζεται η Ρωσία

Η Ρωσία λέει ότι ακόμη και η ιδέα ενός πολέμου με την Ουκρανία είναι «απαράδεκτη» και πως η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα άμβλυνε τις εντάσεις - Ικανοποίηση από το Κίεβο για την απάντηση των ΗΠΑ στη Μόσχα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κρίση στην Ουκρανία: «Απαράδεκτη η σκέψη ενός πολέμου», ισχυρίζεται η Ρωσία
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή. «Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό. Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει υποστηρίξει μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, έχει αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της κοντά στην Ουκρανία καθώς και στη γειτονική Λευκορωσία. Το Κίεβο απορρίπτει την εκδοχή της Ρωσίας ότι η σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με μυστικές δυνάμεις που έχει στείλει στην περιοχή.

Video Loading...

Ουκρανία: Ικανοποίηση για την απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την αμερικανική απάντηση στις ρωσικές απαιτήσεις ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Είδαμε τη γραπτή απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτού παραδοθεί στη Ρωσία. Καμία αντίρρηση από ουκρανικής πλευράς», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην καρδιά μιας διπλωματικής κρίσης, με τη Δύση να κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στη γειτονική χώρα, ενώ η Ρωσία λέει ότι απειλείται από τους Δυτικούς και ζήτησε εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν, όπως αναμενόταν, επίσημα χθες, Τετάρτη, σημεία-κλειδιά των απαιτήσεων της Μόσχας: το τέλος της πολιτικής διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας και μια επιστροφή στην στρατιωτική ανάπτυξή της στα σύνορα του 1997.

Η Ρωσία επεφύλαξε σήμερα ψυχρή υποδοχή στην απόρριψη από την Ουάσινγκτον των απαιτήσεων της για την ασφάλεια, ωστόσο τα δύο στρατόπεδα κράτησαν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου. «Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν σε στενή επαφή με την Ουκρανία πριν και μετά όλες τις επαφές με τη Ρωσία. Όχι αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Χρυσός κανόνας», εκτίμησε από την πλευρά του ο Κουλέμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ ΝΑΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ