Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους απανταχού ερωτευμένους. Δώρα, λουλούδια, αγκαλιές, φιλιά, όρκοι αιώνιας αγάπης. Είναι μόνο αυτά; Όχι βέβαια. Για το Σικάγο, ας πούμε, είναι ημέρα μνήμης για μια από τις εμβληματικότερες μάχες της Μαφίας. Είναι η μέρα που έγινε το εμβληματικότερο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Είναι το χτύπημα που θα έκανε τον Άλ Καπόνε αδιαφιλονίκητο αφεντικό του υποκόσμου του Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Όταν η γιορτή των ερωτευμένων «πνίγηκε» στο αίμα

Το παγωμένο πρωινό της 14ης Φεβρουαρίου 1929, μέσα στο γκαράζ της οδού Clark, νούμερο 2122 N, εφτά γκάγκστερ, πρωτοπαλίκαρα του ιρλανδικής καταγωγής γκάγκστερ Τζορτζ «Μπαγκς» Μόραν βρίσκονται στο αρχηγείο της οργάνωσης τους και οργάνωναν το δίκτυο διακίνησης αλκοολούχων ποτών. Περίμεναν ένα μεγάλο φορτίο με ακριβό ουίσκι.

Ο Μόραν είχε υπό τον έλεγχό του το βόρειο τμήμα της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ο Αλ Καπόνε το νότιο. Ο ένας ήθελε να «φάει» τον άλλο, ώστε, να έχει ολόκληρη την πίτα καθώς μιλάμε για έναν τζίρο εκατομμυρίων.

Το μεγάλο φορτίο με το ακριβό ουίσκι που περίμεναν οι γκαγκστερ του Μόραν ήταν το «δόλωμα» το οποίο είχε ρίξει το πρωτοπαλίκαρο του Αλ Καπόνε, Βιτσέντζο Τζιμπάλντι ο οποίος είχε προσλάβει φονιάδες για να κάνουν την «δουλειά», ώστε, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά να μην συνδεθεί η επίθεση με το αφεντικό του.

Κάπως έτσι, μια ημέρα σαν σήμερα, εκείνο το πρωινό, η περιοχή γύρω από την αποθήκη γέμισε με δεκάδες ένοπλους. Το βασικό κομμάτι της επίθεσης το είχαν αναλάβει πέντε άτομα. Οι τρεις ντυμένοι αστυνομικοί και οι δυο με πολιτικά. Έφτασαν στην οδό Clark με δυο αυτοκίνητα που έμοιαζαν με περιπολικά. Μπήκαν μέσα στην αποθήκη, αιφνιδίασαν τα επτά άτομα που βρισκόταν εκεί και απαίτησαν να στηθούν στον τοίχο δήθεν για να τους κάνουν έλεγχο.

Όταν έγινε αυτό, «μίλησαν» τα αυτόματα «Τόμσον». Ακολουθεί καταιγισμός πυρών. Οι γείτονες τρομαγμένοι καλούν την αστυνομία. Οι φονιάδες του Αλ Καπόνε σπεύδουν να εξαφανιστούν. Όταν φτάνει στο σημείο η αστυνομία βρίσκει έξι νεκρούς και έναν να ψυχορραγεί. Όταν τον ρώτησαν ποιος τον πυροβόλησε, αυτός ψέλλισε «κανείς» και άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στον τοίχο 90 σφαίρες! Οι νεκροί ήταν πέντε μέλη της συμμορίας, ένας μικροκακοποιός που απλά συνεργαζόταν μαζί τους και ένας άσχετος μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο και βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Αντίθετα, το αφεντικό της συμμορίας γλίτωσε κατά τύχη επειδή άργησε λίγα λεπτά να πάει στο ραντεβού. Όταν έφτασε εκεί είδε τους «αστυνομικούς» του Αλ Καπόνε και φρόντισε να εξαφανιστεί.

Η επόμενη ημέρα της Σφαγής

Μετά από αυτό το συντριπτικό πλήγμα ο Μόραν «τελείωσε» ως μαφιόζος. Δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει. Από πάμπλουτος γκάνγκστερ βρέθηκε να ληστεύει τράπεζες για τα... προς το ζην.

Για τον Αλ Καπόνε η νίκη ήταν τεράστια αλλά προσωρινή. Για τα επόμενα δυο χρόνια ήταν το απόλυτο και μοναδικό αφεντικό στο Σικάγο. Το όνομα του ήταν συνώνυμο της Μαφίας. Καμία «δουλειά» δεν γινόταν χωρίς την έγκρισή του.

Η αγριότητα του εγκλήματος, ωστόσο, και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε «έστειλαν» στο κυνήγι του Καπόνε το FBI και το IRS (Εφορία) που αργά αλλά σταθερά άρχισαν να «ξηλώνουν» το... πουλόβερ και κατάφεραν, τελικά, δυο χρόνια μετά τη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου να τον συλλάβουν για φοροδιαφυγή, να τον κλείσουν φυλακή και να βάλουν τέλος και στη δική του «βασιλεία».

Τέλος, για την ιστορία και μόνο, να αναφερθεί πως ο τόπος του εγκλήματος (2122 Ν. Clark Street) έγινε τουριστική ατραξιόν μέχρι το 1967, που η αποθήκη κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος τοίχος της εκτέλεσης αποσυναρμολογήθηκε τούβλο - τούβλο και πουλήθηκε σε δημοπρασία στον καναδό επιχειρηματία Τζορτζ Πάτεϊ, ο οποίος τον ξανάχτισε μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στο Βανκούβερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA