Μενού
  • Α-
  • Α+

Νεκρός ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN o Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα. Συγκεκριμένα, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ η οποία είναι μία από τις δύο στο Nτονμπάσκ που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: «Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Πούτιν - Κρίσιμη συνάντηση με τον Σολτς

Από τα πυρά των ουκρανών σκοτώθηκαν ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας και οι ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι έχουν απαντήσει σε αυτά τα πυρά εναντίον των ουκρανικών θέσεων. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν το επεισόδιο αυτό εντάσσεται σε κάποια προβοκάτσια, όπως πολλοί ανέμεναν για να ξεκινήσουν ενδεχομένως και κάποια μεγαλύτερα επεισόδια ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. 

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο Βλάντιμιρ Πούτιν διεμήνυσε στον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ότι δεν θέλει πόλεμο.  «Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία» δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες. Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι η παρουσία των ρώσικων στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούσε μία απειλή, ενώ βλέπει θετικά την αποχώρηση μερικών στρατευμάτων.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι δεν είχε δει ακόμη «πραγματική αποκλιμάκωση» από τη Ρωσία, παρά τις αναφορές της Μόσχας περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Μόσχας για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «δίνει λόγους για αισιοδοξία», αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση για απόσυρση μονάδων. «Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δήλωνε νωρίτερα σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου».

H ειρωνεία του Πούτιν για τη Δύση

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα μεγάλων δημοσιογραφικών μέσων και πρακτορείων της Δύσης, αλλά και την ανεξαρτησία τους από τους πολιτικούς σχεδιασμούς κυρίως των ΗΠΑ, όπως δείχνει η αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ρώτησε αστειευόμενος τι ώρα υποτίθεται ότι θα γίνει ο πόλεμος» αναφέρει το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος έδειχνε να αντιδρά δηκτικά στις ημερομηνίες που κατονομάζονται από τη Δύση για το πότε πιστεύεται ότι θα ξεκινήσει η υποτιθέμενη εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι η Μόσχα θα ανάψει «το πράσινο φως» για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων την Τετάρτη στις 3 το πρωί τοπική ώρα. Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι με τέτοιες προβλέψεις, καθώς και από την τεράστια συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο εθνών στα ανατολικά, επιδεινώνεται η ένταση. Σε ό,τι αφορά την πιθανή αναγνώριση των ρωσικών μειονοτικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτεί στην ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA