Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία έχει φτάσει, με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών να αναμένεται να συναντηθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στη Λευκορωσία. Μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας που θα φιλοξενήσει τις δύο αντιπροσωπείες, έδωσε στη δημοσιότητα το τραπέζι στο οποίο θα σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα -και όπως εύχονται όλοι- και ενδεχομένως το τέλος του πολέμου.https://twitter.com/BelarusMFA/status/1498171698658648064?ref_src=twsrc^tfw

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία, ενώ καθ' οδόν είναι και Ουκρανοί. Για να φτάσουμε στη συμφωνία, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρόεδρου της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, ο οποίος βεβαίως από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των Ρώσων. Ο Λουκασένκο δεσμεύτηκε ότι στο διάστημα των συνομιλιών, από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι αντιπροσωπείες μέχρι που θα επιστρέψουν, ο δικός του στρατός δεν θα συμμετέχει στις εχθροπραξίες, ενώ τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν πως οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν ανεξάρτητα με τον πόλεμο που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1498175873240944643?ref_src=twsrc^tfw

Η εκτίμηση του ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε επίσης διστακτικά και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην κρίση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το «αν είναι σωστό να καθίσουμε και να βρούμε μια πολιτική λύση». Ακόμη, η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Oksana Markarova, χαιρέτισε τα νέα για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, αναφέροντας πως αποτελεί πιθανό τρόπο λήξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι η πατρίδα της «δεν είναι έτοιμη να παραδοθεί».

Οι δεσμεύσεις του Λουκασένκο

Λιγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, είπε ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του. Ο κ. Λουκασένκο «ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA