Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν αρκετές πόλεις της χώρας, και να προωθούνται με κύριο στόχο τις μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, ένα μεγάλο τμήμα της Χερσώνας βρίσκεται πλέον υπό τον ρωσικό έλεγχο, με τον δήμαρχο της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγιεφ, να αναφέρει πως οι Ρώσοι έχουν αποσπάσει τον έλεγχο του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού. «Οι μάχες συνεχίζονται τώρα και η κατάληψη της πόλης μας βρίσκεται σε εξέλιξη», επισήμανε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών και πολιτών, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν τώρα να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν ή να φτάσουν σε καταφύγια. Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκους, βρίσκεται μεταξύ του Μικολάιβ και της Νέας Καχόβκα. Οι ισχυρότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει στο νότο, όπου οι δυνάμεις της από την Κριμαία στοχεύουν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και του Μικολάιβ. Αξιωματούχοι της Μικολάιβ δήλωσαν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Φεύγουν στις 11:00 από Μαριούπολη προσωπικό του Προξενείου, δημοσιογράφοι κι Ελληνες

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στο στόχαστρο το Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο (ανατολικά), όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στο Χάρκοβο έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε. Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες. Το Χάρκοβο, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κίεβου πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ. Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ. Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Όσον αφορά το Κίεβο, το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε εκ νέου με ήχους από τις σειρήνες της αεράμυνας που καλούσαν τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να πάνε στα καταφύγια. Όσον αφορά, δε, τη μεγάλη αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού η οποία κινείται με αργούς ρυθμούς, αυτή φέρεται να βρίσκεται περίπου 24χλμ. βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας με τους κατοίκους της να περιμένουν νέα χτυπήματα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες, Τρίτη, ο ρωσικός στρατός.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook. Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους Ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε. Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Ο «χάρτης» της ρωσικής εισβολής

Μάλιστα το CNN δημοσίευσε έναν χαρακτηριστικό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται (τουλάχιστον νωρίς το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρτίου) υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «σχεδόν μια εβδομάδα από την εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταφέρει να σημειώσουν σημαντική πρόοδο σε συνοριακές περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια της χώρας, αλλά εισχωρούν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ανέμεναν στην πορεία τους προς την πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν την Τρίτη σε πόλεις – κλειδιά από διάφορες πλευρές, κλιμακώνοντας τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στα βορειοανατολικά. Επίσης, κατάφεραν να εισέλθουν σε πόλη-λιμάνι του νότου και είναι πιθανό πως έχουν περικυκλώσει και αρκετές άλλες. Επίσης η Ρωσία κλιμάκωσε τις επιθέσεις της στο Κίεβο, με ρουκέτες να πλήττουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Πύραυλος χτύπησε επίσης ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στην πόλη, το οποίο είχε ήδη εκκενωθεί. Την ίδια ώρα μια θηριώδη αυτοκινητοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων με στρατιωτικά οχήματα φέρεται να κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA