Μενού
  • Α-
  • Α+

Είτε είναι γκάφα είτε συνειδητή απόφαση, η κίνηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να «αποκαλύψει» πως η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί και στη Μολδαβία έχει αυξήσει την ανησυχία στη Δύση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λουκασένκο με το συμβούλιο ασφαλείας του, ο Λευκορώσος πρόεδρος βρέθηκε μπροστά σε έναν χάρτη στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο μάχης της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πλάνο για την κατάληψη βασικών πόλεων. 

Πέραν της πολεμικής «ανορθογραφίας» καθώς δεν είναι και το πιο δόκιμο για έναν επιτιθέμενο να παρουσιάζεται on air το σχέδιο επίθεσης ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, ο Λουκασένκο φαίνεται πως «πρόδωσε» και λεπτομέρειες του πλάνου που ακόμα δεν έχουν «ξεδιπλωθεί» στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, ο Λουκασένκο παρουσίασε λεπτομερείς ρωσικές γραμμές επίθεσης προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες μέρες της εισβολής, όπως οι δυνάμεις που έφθασαν στο Κίεβο από το βορρά και στη Χερσώνα από την Κριμαία. Αλλά «έδειξε» και αρκετές επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, με μία από αυτές να αναλύει εισβολή στη Μολδαβία από το λιμάνι της Οδησσού, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει προέλαση στη γείτονα της Ουκρανίας. Παράλληλα, στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ο Λουκασένκο μιλά για πυραυλικές επιθέσεις από τη Λευκορωσία εναντίον σημαντικών ουκρανικών στόχων.

Την ίδια ώρα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πέραν των ρωσικών βομβαρδισμών φοβάται επίθεση και από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook. Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους Ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε. Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο «χάρτης του Λουκασένκο»

Ο χάρτης που εμφάνισε ο Λουκασένκο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα που ευθυγραμμίζονται με τις περιφέρειες διοίκησης του στρατού της Ουκρανίας, παρουσιάζοντας ρωσικές επιθέσεις από τη Λευκορωσία, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας και από την κατεχόμενη Κριμαία. Εμφανίζεται ως στόχος το Κίεβο - μια επίθεση που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή, με τις δυνάμεις να φεύγουν από το κατεχόμενο Ντόνετσκ και την Κριμαία και να κατευθύνονται στη Μελιτόπολη, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία.

Αλλά φαίνονται επίσης επιθέσεις να χτυπούν την πόλη Ντίνπρο, η οποία δεν έχει καταληφθεί πιθανώς επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συγκρατήθηκαν από τη σκληρή αντίσταση στο Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής. Μια άλλη επίθεση φαίνεται να κατευθύνεται προς την πόλη Τσερκάσι μέσω της πόλης Σούμι, όπου έχουν επίσης κρατηθεί οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ μια τρίτη φαίνεται να αποσπάται από την επίθεση στο Κίεβο προς το Ζιτομίρ. Το στοιχείο που προκαλεί σύγχυση δείχνει στρατεύματα να επιτίθενται από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού προς την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που κατέχει η Ρωσία.

Ο Nίκου Ποπέσκου αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, παραδέχτηκε σήμερα ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια «πολύ επικίνδυνη ζώνη» με τον πληθυσμό να αισθάνεται «άγχος και φόβο». Όμως, πρόσθεσε, δεν αναμένει εισβολή και ότι θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα του μία πιθανή εισροή προσφύγων. Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα συμμετείχαν στον πόλεμο την Τρίτη στην περιοχή Τσερνίχιβ στο βορρά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.Ο Λουκασένκο όμως είπε ότι η χώρα του δεν είχε σχέδια να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Κυρώσεις από Βρετανία σε Λευκορώσους αξιωματούχους

Από την πλευρά της η Βρετανία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα πρόσωπα και οργανισμούς της Λευκορωσίας, με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα αυτή, διευκολύνοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δύο αμυντικές βιομηχανίες και σε τέσσερις αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Λευκορωσίας και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, υποστράτηγος Βίκτορ Γκούλεβιτς. «Το καθεστώς του Λουκασένκο (του προέδρου της Λευκορωσίας) βοηθά ενεργά και ενθαρρύνει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και θα αισθανθεί τις οικονομικές συνέπειες για τη στήριξή του στον Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA