Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (2/3) κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, με επιλεκτικά χτυπήματα που στοχεύουν στην τελική επέλαση προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Στην παρούσα φάση, το Κίεβο δέχεται αεροπορικά χτυπήματα σε κομβικά σημεία και δομές, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των χερσαίων δυνάμεων. Ενα κομβόι ρωσικών στρατιωτικών τεθωρακισμένων και πυραυλικών συστημάτων εκτείνεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων, αναμένοντας το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική ηγεσία για την τελική επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ζήσαμε εφιάλτη» λένε Ελληνες απεσταλμένοι που δέχτηκαν πυρά στη Μαριούπολη

Οπως μετέδωσε το Open, ο ανταποκριτής του καναλιού στην Ουάσινγκτον, ακόμα και απόψε είναι πιθανόν να εισβάλουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν πηγές από το Πεντάγωνο. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και ο απεσταλμένος του καναλιού στο Κίεβο, Χρήστος Νικολαΐδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως με βάση κυβερνητική πηγή του, οι Ρώσοι στρατιώτες είναι πιθανόν να εισβάλουν από 2 πυλώνες ακόμα και απόψε. Η μία είναι από την περιοχή Τσερνίκι και η άλλη από την περιοχή Ιβάνκιφ που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πολιορκούνται Χερσώνα, Xάρκοβο και Μαριούπολη

Εν μέσω κλιμάκωσης των βομβαρδισμών επιταχύνεται η ρωσική προώθηση για την περικύκλωση και κατάληψη μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας. Η μάχη για το Κίεβο δείχνει να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά, η Χερσώνα δέχεται σφοδρές επιδρομές με τη Ρωσία να διατείνεται πως το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας έχει «πέσει», ενώ υπό πολιορκία τελούν το Χάρκοβο, καθώς και η Μαριούπολη στο νότο.

Εάν η Χερσώνα τελικά καταληφθεί -γεγονός που η ουκρανική πλευρά αρνείται ότι έχει ήδη συμβεί- θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που περνά στον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής, τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. «Έχουν εντολές να αφανίσουν την ιστορία μας, να αφανίσουν τη χώρα, να μας αφανίσουν όλους» δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον χθεσινό βομβαρδισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο. Και καθώς οι ρωσικές επιδρομές εντείνονται, ο Ζελένσκι διαμηνύει πως «δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τη χώρα μας με βόμβες».

«Το Χάρκοβο θα αντέξει», λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης του Χάρκοβο λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκαλούν σοβαρές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, αλλά ορκίζεται ότι η πόλη δεν θα περιέλθει στη δύναμη εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας στο BBC, ο Ιγκόρ Τερένκοφ αναφέρει ότι οι μάχες που διεξάγονται σε όλα τα σημεία της πόλης είναι λυσσαλέες και ότι η κατάσταση είναι «πολύ επικίνδυνη». Σημειώνει, ακόμα, πως τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν «συνεχώς» και εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ σε κατοικημένες περιοχές, ενώ προσθέτει ότι έχει λάβει αναφορές ότι οι δυνάμεις της Μόσχας πυροδότησαν τη λεγόμενη «βόμβα κενού» στην πόλη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA