Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη ξύπνησε το πρωί της Παρασκευής με την απειλή του πυρηνικού δυστυχήματος καθώς όλο το βράδυ ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις αντάλλασσαν πυρά στη Ζαπορίζια, εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο. Μάλιστα η φωτιά που ξέσπασε -και εν τέλει αποδείχθηκε πως δεν ήταν σε αντιδραστήρα αλλά σε κτήριο στην περίμετρο- προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για «νέο Τσερνόμπιλ» και να καλεί αρμόδιους φορείς αλλά και τον απλό λαό να αντιδράσει μπροστά στον κίνδυνο μιας έκρηξης ραδιενέργειας.

Οπως ανακοινώθηκε από τα ουκρανικά Μέσα, επικαλούμενα κυβερνητικές ανακοινώσεις, η περιοχή έχει πλέον περιέλθει στα χέρια των Ρώσων, τους οποίους μάλιστα κατηγόρησαν πως εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν και να σβήσουν τη φωτιά στο κτήριο εκπαίδευσης. Από την πλευρά του οι Ρώσοι μέσω του Υπουργείου Αμυνας κάνουν λόγο για «αποκρουστική προβοκάτσια» από την πλευρά του «εθνικιστικού καθεστώτος του Κιέβου» όπως φέρεται να δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Νωρίς το πρωί η φωτιά έσβησε και δεν επηρέασε τη λειτουργία των αντιδραστήρων. Οπως ανακοινώθηκε τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν αμετάβλητα και μάλιστα σταδιακά οι αντιδραστήρες μπαίνουν σε διαδικασίας ψύξης. Αυτή την ώρα οι πέντε από τους έξι φέρονται να είναι εκτός λειτουργίας, για λόγους ασφαλείας.

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και το Τσερνόμπιλ

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς δολιοφθορείς, χαρακτηρίζοντάς την τερατώδη προβοκάτσια. Οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έχουν ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, βορείως του Κιέβου, το οποίο μετά το δυστύχημα εκεί τον Απρίλιο του 1986, μόλυνε με ραδιενεργό νέφος το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα να σιωπούμε.

Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F1043738529505955%2F&show_text=false&width=560&t=0

Διεθνής καταδίκη

«Η επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και την ανάγκη να τεθεί τέλος σε αυτόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σε μια σύντομη παρέμβαση πλάι στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας κοντά στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων».

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταδικάζει την ειδεχθή επίθεση της Ρωσίας στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια -- μια επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά ενωμένη και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, μαζί με τους συμμάχους, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA