Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έχουν αποκλείσει τίποτα, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. Δηλώνοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε ωστόσο ότι η επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων για τους Αμερικανούς.

Ο Μπλίνκεν υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Εξήγησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάχυση της σύγκρουσης σε περισσότερες χώρες. «Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί πέραν της Ουκρανίας. Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε κανονικό πόλεμο στην Ευρώπη», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Δεν θα αποκλείσουμε τον εναέριο χώρο στην Ουκρανία -Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί όσο ποτέ άλλοτε και επανέλαβε ότι το κόστος θα είναι μεγάλο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι θα υποφέρουν λόγω των επικίνδυνων αποφάσεων που λαμβάνει ένας μικρός κύκλος διεφθαρμένων ηγετών και συνεργατών τους. Αν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει ρότα, θα συνεχίσει στον δρόμο της εντεινόμενης απομόνωσης», πρόσθεσε.

Απάντηση του Λευκού Οίκου στην προτροπή Αμερικανού γερουσιαστή: «Σκοτώστε τον Πούτιν»

Ο Λευκός Οίκος δεν συνηγορεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την προτροπή ενός γερουσιαστή που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν συνηγορούμε υπέρ της δολοφονίας του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή υπέρ της αλλαγής καθεστώτος. Δεν είναι αυτή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ είχε ζητήσει «κάποιος στη Ρωσία να βγάλει από τη μέση αυτόν τον τύπο», αναφερόμενος στον Πούτιν. Εξάλλου, η Σεσίλια Ράους, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε οικονομικά θέματα, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές που έχει εάν αποφασίσει να περιορίσει την κατανάλωση ρωσικών ενεργειακών πόρων στις ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν εισάγουν «πολύ» ρωσικό πετρέλαιο.

«Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τον σταθερό εφοδιασμό» είπε κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση «εξετάζει τις διάφορες επιλογές που θα μπορούσε να εφαρμόσει άμεσα» εφόσον χρειαστεί, πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA