Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο Γολγοθάς για πολλούς εξ αυτών δεν τελειώνει με το πέρασμα των συνόρων, καθώς εκεί, αρχίζει ένας ακόμα, εξίσου οδυνηρός. Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι οι συμμορίες σεξουαλικής διακίνησης λεηλατούν γυναίκες και παιδιά δελεάζοντάς τα με υποσχέσεις για δωρεάν μετακίνηση και κάπου να κοιμηθούν. Οι ευάλωτοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πλέον την απειλή της εμπορίας ανθρώπων στο εξωτερικό. Η Αστυνομία και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Πολωνία έχουν προειδοποιήσει ότι οι διακινητές σεξ επιχειρούν να αρπάξουν ασυνόδευτες γυναίκες και παιδιά.

Οι εγκληματίες προσφέρουν στις ασυνόδευτες γυναίκες και παιδιά υποσχέσεις για ασφαλή διαμονή και δωρεάν μεταφορά, παριστάνοντας τους καλούς Σαμαρείτες για να τους παρασύρουν μακριά από την ασφάλεια των επίσημων σημείων ελέγχου. Καταλαβαίνει κανείς πόσο τρομακτικό είναι το πρόβλημα που «γεννιέται» στα σύνορα, καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν ανησυχίες το Σάββατο ότι έως και επτά εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να περάσουν σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία τους επόμενους μήνες, κάτι που σύμφωνα με τους ακτιβιστές θα δημιουργήσει μια «ανησυχητική έξαρση στην εμπορία ανθρώπων».

Αν και υπάρχει μια ενοποιημένη προσπάθεια της Αστυνομίας και των ανθρωπιστικών ομάδων που προσφέρουν καταφύγιο και προμήθειες σε νεοαφιχθέντες στην Πολωνία, ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που πλημμυρίζουν πέρα ​​από τα σύνορα καθιστά αδύνατη την αποτροπή εγκληματικών συμμοριών και ατόμων από το να λεηλατήσουν ευάλωτους πρόσφυγες. Αστυνομική πηγή στο σημείο ελέγχου Medyka είπε στην Telegraph ότι πολλά άτομα που είναι ύποπτα ότι στόχευαν πρόσφυγες για παράνομη διακίνηση έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση από τις πολωνικές Αρχές. «Ανησυχούμε για την εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών που έρχονται πέρα ​​από τα σύνορα», είπε η πηγή.

Η Lauren Agnew, εμπειρογνώμονας για την πολιτική εμπορίας ανθρώπων για τη φιλανθρωπική οργάνωση CARE, δήλωσε στη MailOnline: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει μια επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων. Θα έχει ένα ευάλωτο φαινόμενο ντόμινο σε όλη την Ευρώπη και οι πρόσφυγες διατρέχουν ολοένα και υψηλότερο κίνδυνο εκμετάλλευσης. Είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός θα δούμε μια εκτίναξη των αριθμών που προκαλούνται από πρόσφυγες που υφίστανται εκμετάλλευση από διακινητές και καταλήγουν δυνητικά ως εργαζόμενοι του σεξ, εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές συμμορίες ή σε καταναγκαστική εργασία και οικιακή δουλεία.

Αυτές οι συμμορίες λεηλατούν την επισφάλεια των προσφύγων και ο πόλεμος είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία για αυτούς να βγάλουν κέρδος και να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην Ευρώπη και τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε δει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται είναι γυναίκες και παιδιά, οι άνδρες δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα, επομένως σημαίνει ότι αυτή η ομάδα είναι πιο ευάλωτη. «Είναι απελπισμένοι και σε μια τέτοια κατάσταση κάποιοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν την πρώτη προσφορά βοήθειας που λαμβάνουν χωρίς ίσως να το σκεφτούν καλά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA