Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον... ύπνο έπιασε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η Πολωνία με τα MiG-29, κάτι που εξέθεσε την Ουάσινγκτον, καθώς την ώρα που η Βαρσοβία έκανε διαθέσιμα τα αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, οι Αμερικανοί έστελναν συστοιχίες Patriot για να προστατεύσουν την Πολωνία. Ολα αυτά δείχνουν πως οι Πολωνοί διαφωνούν με τους χειρισμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας, κάτι που αποτυπώνει και την ανησυχία της Βαρσοβίας πως η Πολωνία θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ολα αυτά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος ανέλυσε το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει, είναι χαρακτηριστικό πως όταν βρέθηκε στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, οι συνομιλητές του δεν έκαναν καμία αναφορά πως σκόπευαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση με τα MiG-29. Την ίδια ώρα οι αναλύσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ βλέπουν πως το όραμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να αναβιώσει τη Σοβιετική Ενωση, κάτι όμως που δεν θεωρείται βιώσιμο καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου «θα πρέπει να κάνει πόλεμο με ένα σωρό χώρες».

Στο ΝΑΤΟ πάντως κυριαρχεί γκρίνια για τη διαχείριση της κατάστασης από τον Τζο Μπάιντεν καθώς πολλοί σύμμαχοι στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν βλέπουν να αποδίδει καρπούς το «πακέτο» κυρώσεων με στρατιωτική βοήθεια, όμως κάτι περισσότερο θα προκαλούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει, αν και επισημαίνει συνεχώς πως μία επίθεση εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ θα σημαίνει και πόλεμο με όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Σύμφωνα πάντα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η κατάσταση στο μέτωπο για τη Ρωσία δεν δείχνει καλή, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τεράστιας ρωσικής φάλαγγας έξω από το Κίεβο, η οποία φαίνεται να είναι καθηλωμένη. Σύμφωνα μάλιστα με το Πεντάγωνο, το κομβόι με τα ρωσικά άρματα δέχθηκε χθες επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες ανατίναξαν και γέφυρες έξω από την πόλη έτσι ώστε να εμποδίσουν τη φάλαγγα από το να προσεγγίσει το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ρωσία χάνει 50 στρατιωτικά οχήματα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κάτι που αποτυπώνει το πόσο χωλαίνει η επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως το 5% του ρωσικού εξοπλισμού έχει καταστραφεί. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πυραύλων εδάφους-αέρος μέσα στην Ουκρανία, που καλύπτει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν πως ο εναέριος χώρος πάνω από τη χώρα παραμένει «αμφισβητούμενος», ότι δηλαδή δεν ελέγχεται από τους Ρώσους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA